2024. május 3., péntek
VÍZILABDA-EB, BUDAPEST

Szoros olasz, magabiztos szerb győzelem

Kialakult a Budapesten zajló Európa-bajnokság férfi elődöntőjének párosítása: az A csoport első helyezettje, Montenegró a görögöket legyőző Szerbiával, míg a B csoportot megnyerő Magyarország az olimpiai bajnokot búcsúztató Olaszországgal találkozik.

A szerda esti első negyeddöntő végére kiderült, hogy a pénteken, 19 órakor kezdődő elődöntőben nem ismétlődik meg a hétfői Magyarország–Horvátország mérkőzés, miután az olaszok 8:7-re nyertek az olimpiai bajnok horvátok ellen. A 2011-es világbajnok, 2012-ben olimpiai ezüstérmes olaszok 4:2-re vezettek, s egészen a harmadik negyedig őrizték egygólos előnyüket. A horvátoknak sikerült 6:6-ra egyenlíteniük, de utána két olasz gól következett, s a horvátok erejéből már csak szépítésre tellett.

A Szerbia–Görögország mérkőzés első gólját Ćuk lőtte egy eléggé kiszorított szögből, de a kapufa segítségével a labda a görögök hálójában kötött ki. Három Gojko Pijetlović-védés után Vlahopulosz lövése Mitrović blokkja mellett utat talált a kapuba (1:1), de egy perccel később ismét Ćuk lőtt gólt: ezúttal a kapus feje fölé bombázott, Calkanisznak nem volt ideje felemelni a kezét. Funtulisz magabiztosan használta ki az emberelőnyt (2:2). A következő akció is góllal ért véget: tíz másodperccel a negyed vége előtt Nikić svédcsavarja szépen lassan elaraszolt a gólvonalig, s át is ment rajta. A második negyed elején Gocić hagyta faképnél az emberét, s a létszámfölényt egy középre adott labda után Mitrović váltotta gólra (4:2). Az látszott, hogy a görögök az emberelőnyöket Funtuliszra játsszák majd ki, ezúttal is így történt, s másodszor is eredményes volt a görög játékos (4:3). Nikić szintén emberelőnyös helyzetből gyorsan visszaállította a kétgólos különbséget (5:3), majd Filipović a 14. góljával tovább növelte az előnyt (6:3). Milonakisz egy bombagóllal jelezte, a görögök nem fogják a második negyedben kitűzni a fehér zászlót (6:4), sőt két perccel a félidő vége előtt Funtulisz ötméteresből lőtt góljával pár perc erejéig visszajöttek a meccsbe (6:5). Az emberelőnyös helyzetet szerb időkérés előzte meg, s Prlainović lövése a görög kapus fejéről vágódott a kapuba, így a félidőre kétgólos szerb előnnyel mehetettek a csapatok. A harmadik negyed Aleksić-góllal kezdődött (8:5), majd Filipović találata elsüllyesztette a görögök elődöntőről szőtt álmait (9:5). A hatodik görög gólra Szerbia Ranđelović első Eb-találatával válaszolt. Amikor a harmadik negyed végén Aleksić pár másodperccel a támadóidő lejárta előtt megszerezte a találkozó legszebb gólját, már csak az volt a kérdés, Szerbia hány góllal nyer. A görögök elfáradtak, a szerbek pedig nem pazarolták az erejüket: a vége 13:9 lett, így Dejan Savić kiválasztottjai pénteken 20.30-kor Montenegró ellen játszanak a döntőbe jutásért.

Magyarország a soros

Magyarország és Spanyolország válogatottai vívják csütörtökön az egyik elődöntőt a budapesti női Eb-n, a másik találkozón pedig Hollandia és Olaszország csatáznak a szombati döntőért. Nehéz megmondani, hogy az utóbbi meccsen ki lehetne az esélyesebb, a magyar–spanyolon viszont, azonkívül, hogy Magyarországnak valóban erős csapata van, már a hagyomány alapján is Merész András lányait kellene győztesként látni.

Habár Spanyolország tavaly világbajnok volt, és most csaknem ugyanabban az összeállításban szerepel, mint a 2013-as barcelonai vb-n, a magyar lányok mellett elsősorban a hazai medence szól. Hogy ez mekkora előny, éppen a spanyol csapat eredményeivel lehet érzékeltetni, hisz egyetlen vb-érmük épp az otthoni barcelonai, Eb-n pedig szintén csak egyszer álltak fel a dobogóra, méghozzá 2008-ban, amikor Málagában, tehát szintén otthon a második helyen zártak. Esetükben a semleges pálya az egyetlen kakukktojás, hisz a londoni olimpián is másodikak voltak. A magyar válogatott otthon nehezen kezdett, kikapott Hollandiától, azóta azonban egyre összerázódottabb, s ami nagyon fontos, mind védelemben, mind támadásban haladás észlelhető, amiről a görög és az orosz válogatottak is meggyőződhettek.

Másrészt, a két válogatott egymás ellen váltakozó sikerrel szerepel, és most Magyarország lenne a soron, hogy győzedelmeskedjen. A 2008-as málagai Eb-n, szintén az elődöntőben a spanyolok 8:7-re győztek, a 2012-es eindhoveni Eb-n a negyeddöntőben Magyarország volt 11:9-re jobb, Londonban az olimpia elődöntőjében 10:9 volt a spanyolok javára, akik a tavalyi vb-n az elődöntőben úgy nyertek 13:12-re, hogy a magyar válogatott vezetett, de az utolsó negyedben egyetlen gólt sem dobott.

Spanyolországnak jó a védelme, hisz az olaszok elleni csoportmeccsen a rivális csak 9-szer dobott kapura. Ami viszont oda ment, a hálóban is végzett, hisz kapusuk, Laura Ester csak egy lövést tudott hárítani. A siker kulcsa tehát a jól záró magyar védelem lehet, ehhez pedig nagyon oda kell figyelni három legjobbjukra, a gólerős Roser Tarragóra, a gyors Laura Lópezre és a magas és erős María Carmen Garcíára, akik távolról és emberelőnyös helyzetekből is rendkívül veszélyesek. Egy biztos, kikapni tőlük nem szégyen, a győzelem viszont már előrevetítené az esetleges aranyérmet is.

Férfi Eb, Budapest, a 7–12. helyért: Németország–Oroszország 9:8, Franciaország–Grúzia 10:6. Negyeddöntő: Horvátország–Olaszország 7:8, Szerbia–Görögország 13:9 (3:2, 4:3, 4:2, 2:2).

Az elődöntőben (pénteken): Magyarország–Olaszország (19 óra), Montenegró–Szerbia (20.30).