2024. május 4., szombat

Takarékoskodás és önismeret

Egy új táborral bővült a kishegyesi Kátai-tanya nyári kínálata

A hétvégén ért véget a Kátai-tanyán a zsebpénz- és önismereti tábor. A tábor résztvevőivel két elismert szakember foglalkozott, Kunos Károly tőzsdeoktató, valamint Hári Anikó kineziológus, önismeret- és személyiségfejlesztő tréner. A táborban 12–16 éves gyerekek vettek részt, és egy hét alatt önmaguk megismerése, valamint a pénz megfelelő használatának az elsajátítása volt a cél.

Hári, aki a gyerekek önismereti fejlesztésével foglalkozott, úgy látja, hogy több rejlik a gyerekekben, mint amennyiről tudnak.

– Önismeretet oktattam a gyerekeknek, azt, hogy hogyan találjanak vissza önmagukhoz, a személyiségükhöz. Fontos, hogy meglássák: sokkal több van bennük, mint amit most tudnak magukról – mondta, majd arról is beszámolt, hogy a foglakozások során a gyerekek felmérték képességeiket, készségeiket, amelyek által határozottabbak és magabiztosabbak lesznek. A foglalkozásokon egy-egy témát jártak körbe, s a gyerekek megkapták az azzal kapcsolatos anyagot, hogy odahaza is foglalkozni tudjanak vele. A különböző témák feldolgozása mellett végeztek energetikai, koncentrációs, feladatmegoldásos és helyzetfelismeréses gyakorlatokat – mondta a kineziológus. Minderre szükségük van a mai gyerekeknek, mert nagyon önbizalom-hiányosak, tudtuk meg Háritól.

– Azt gondolom, hogy a gyerekek nagymértékben önbizalom-hiányosak, odahaza keveset beszélnek az érzelmekről. Kevés idő jut a gyerekek érzelmi támogatására, ezért nehezen fejezik ki, hogy mire gondolnak, mit éreznek, és segítséget sem igazán tudnak kérni. Segítségre szorulnak abban, hogy jobban ki tudják fejezni magukat, vagy hogy meglássák, mennyi mindenben jók – számolt be a szakember.

Kunos Károly az egy hét alatt a pénzzel való bánásmódot próbálta megtanítani a gyerekeknek. Az alapoktól a komoly befektetésekig sok mindenről szó esett.

– Igyekszünk a gyerekeket felkészíteni arra, hogy a felnőtté válás útján fogalmuk legyen a pénzről, annak működéséről, értékéről és hasznosságáról. Próbáljuk megtanítani, hogy hogyan bánjanak vele úgy, hogy sokasodjon, ne pedig gyorsan elfogyjon. Először megbeszéltük, hogy honnan származik a pénz, mire jó, milyen jellegzetességei vannak, majd arra is rátértünk, hogy mihez kezdhetünk vele: elköltjük, megtakarítjuk, befektetjük, vállalkozunk belőle stb. Alapvetően abba az irányba haladtunk, hogy hogyan tudunk az egy dinárból kettőt csinálni, megtakarítani, de beszéltünk pl. alkumódszerekről, céltudatos vásárlásról, energiamegtakarításról stb. Az alapokon túl egy pénzügyi intelligenciát fejlesztő társasjátékot is játszottunk, a Cashflow 101-et. Ezen keresztül megtanítottuk, hogy hogyan lehet bánni az olyan befektetési formákkal, mint a tőzsde, az ingatlan- és más bizniszek – mondta el a pénzügyi szakember, majd arról is beszámolt, hogy a gyerekek többsége odahaza nem sajátítja el a pénz használatát. Emellett az iskolából is hiányzik az ilyen jellegű oktatás, így az efféle táboroknak hézagpótló szerepük van – véli Kunos.