2024. május 4., szombat

A legrászorultabbak segítése

Több mint 2 millió dináros támogatásban részesül a kishegyesi geronto- és falugondnoki szolgálat – Egyre nagyobb igény mutatkozik a szolgálat iránt

Kishegyes községben civil kezdeményezésként indult el a falugondnoki és a gerontoszolgálat, de a községi önkormányzat is a kezdeményezés mögé állt. Ennek pozitív hozadékaként az önkormányzat részt vett a munkaügyi minisztérium 50 millió dináros keretösszegű pályázatán, amit a szociális szolgáltatások fejlesztésére és minőségük javítására írtak ki. A pályázaton az önkormányzat több mint 1 millió dináros összeget nyert, amihez egy jelentős önrészt is hozzátesznek. A pénzből a falugondnoki szolgálatot fogják támogatni – mondta el lapunknak Mohácsi Zoltán alpolgármester.

– Újabb jó hírrel szolgálhatunk a község lakosainak, főként az idős, beteg embereknek: sikeresen pályáztunk a munkaügyi minisztériumnál, és 1,5 millió dinárt nyert a község a geronto- és falugondnoki szolgálat finanszírozására az év végéig. Emellett a pályázati pénzből egy gépjárművet is fogunk vásárolni, s ennek köszönhetően a község mindhárom településén lesz egy gépkocsija a szolgálatnak. Ez nagy könnyítés, mert a falugondnokok külön-külön kocsival tudnak majd közlekedni. El kell hogy mondjam, a kishegyesi önkormányzat további 726 ezer dinár önrészt tesz hozzá ehhez a projektumhoz, így annak az összértéke 2 millió 260 ezer dinár – mondta el az alpolgármester, majd hozzáfűzte, hogy ez a siker is része egy folyamatos támogatási politikának, amire a jelenlegi helyzetben nagy szükség van.

– Sajnos elöregedett a lakosságunk, sok a beteg és rossz anyagi helyzetben lévő ember. Épp ezért a továbbiakban is segíteni fogjuk őket a geronto- és falugondnoki szolgálaton keresztül is – jelentette ki Mohácsi.

Az önkormányzat támogatása azért is fontos, mert községszinten megnövekedett a geronto- és falugondnoki szolgálat jelentősége – mondta Lukács Klára, a községi tanács szociális ügyekkel megbízott tanácstagja.

– Nemcsak azért szorulnak rá ezekre a szolgáltatásokra az emberek, mert családtalanok, vagy külföldön élnek a gyerekeik (noha ez egyre gyakoribb), hanem azért is, mert aki dolgozik, annak sem jut ideje, hogy pl. kórházba vigye ellenőrzésre a nagypapát. A felhasználók száma növekedett, az emberek pedig egyre jobban elfogadják és igénylik ezt a szolgálatot – mondta el Lukács, majd arról is beszámolt, hogy az új szociális törvény miatt változások előtt áll a geronto- és falugondnoki szolgálat. Ez elsősorban a működési licenc megszerzését jelenti, ami nem könnyű feladat. Ebben számítanak a Vajdasági Magyar Szövetség segítségére, ugyanis a VMSZ célkitűzései között szerepel a falugondnoki hálózat kiépítése – mondta el a tanácsnok.

Lukács arról is beszámolt, hogy Kishegyes községben 5 évvel ezelőtt, magyarországi minta alapján indult be a falugondnoki szolgálat, s valamilyen szinten nevezhető pilotprojektumnak is, hiszen elsőként valósult meg az országban. Ma már más községekből is jönnek Kishegyesre, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek a szolgálat működésével kapcsolatban. A tanácsnok arról is szólt, hogy most már országos szinten is hasonló szolgálatok beindítása a cél, hiszen az elöregedő társadalom általános probléma.

Végezetül elmondta, hogy a geronto- és falugondnoki szolgálat első kocsiját már 5 éve használják, így a következő fejlesztés várhatóan annak a cseréje lesz.