2024. május 5., vasárnap

Legalább százzal kevesebb óvodás lesz Óbecsén

Dreán és Pecesoron bevezetik az „utazó” óvoda intézményét

106, 6 és 16 – ennyi gyerekkel, csoporttal, illetve óvónővel lesz kevesebb az idei munkaévben az óbecsei Labud Pejović Óvodában – tudtuk meg Slađana Jović igazgatónőtől, aki június 15-e óta áll az intézmény élén. Ez azt jelenti, hogy az 1093 gyerekre összesen 52 csoport és legfeljebb 120 foglalkoztatott jut majd. Bezárják a bácsföldvári telepi óvodát, ahol egy magyar csoport működött, a péterrévei Makádiban kettő helyett egy csoport marad, Óbecsén az alsóvárosi óvodában három félnapos magyar csoport lesz a korábbi négy helyett (ezenfelül van egy egész napos magyar, valamint egy kétnyelvű csoport), a központi épületben két magyar félnapos csoportot összevonnak, a Miloš Crnjanski utcai épületben pedig eggyel kevesebb szerb csoport alakul. Dreán, Pecesoron sajátos helyzet állt elő: mindkét helyen lesz nyolc-nyolcfős csoport, de egy óvónő fog ezekre a településekre kijárni, és három napot az egyik, kettőt a másik faluban dolgozik majd felváltva.

– Miután két évvel ezelőtt Dreán az építési felügyelő veszélyesnek nyilvánította az óvoda épületét, a helyi közösség az ottani Lurkóházban biztosított helyet az óvodásoknak. Most a szanitáris felügyelő vonta meg a működési engedélyünket a Lurkóházban, ezért gyakorlatilag Dreán nincs hol elhelyeznünk az óvodásainkat. Ezek a gyerekek ezentúl a szomszédos Mileševo szerb óvodájába járnak majd heti két, illetve három napon, őket az óvónőket szállító autóbusz fogja Dreáról Mileševóra, illetve onnan hazaszállítani – ha a szülő úgy kívánja, akkor azokon a napokon is, amikor csak szerb nyelvű foglalkozások lesznek az óvodában – mondta el az igazgatónő.

Felvetésünkre, hogy a dreai és a pecesori gyerekek ezzel hátrányos helyzetbe kerülnek az iskolai felkészítésben, Silvija Subakov pszichológus azt válaszolta: az „utazó” óvónő napi öt helyett hat órában foglalkozik majd a dreai és a pecesori óvodásokkal, és mivel csak három-három iskoláskor előtti gyerek van ezekben a csoportokban, őket egyéni foglalkozásokkal tudja majd felkészíteni az iskolára. Mint elmondta, a törvény rendelkezik az „utazó óvoda” és az „utazó óvónő” intézményéről, ezért erre a kompromisszumos megoldásra Vesna Radoluvić tartományi tanfelügyelő is szóbeli áldását adta. A pszichológusnő úgy tudja, hogy Pecesoron az elkövetkező években hat, majd négy óvodáskorú gyermek lesz, és mivel csak egy kisbaba született, három év múlva ő lesz a falu egyetlen óvodása.

Az óbecsei óvodákban a foglalkoztatottak számát is csökkenteni kell, ezért összesen 120 alkalmazott kezdi meg szeptembertől a munkát, ami 16-tal kevesebb, mint az előző munkaévben. A jelenlegi 106 állandó foglalkoztatottból négy óvónő nyugdíjba vonul, az ő helyükre pályázat útján vesznek fel újakat, de pályázniuk kell ismét azoknak is, akik meghatározott idejű – szeptembertől júniusig érvényes – szerződéssel dolgoznak, ezért összesen 13 óvónőre és négy kisegítő munkásra írt ki az óvoda pályázatot. Az igazgatónő szerint a felvételre váró óvónők azért szerbek, mert a magyar óvónők mindegyike határozatlan idejű szerződéssel dolgozik.

Az igazgatónő tájékoztatása szerint egyébként minden magyar gyereket felvettek az óvodába, várólistára csak 14 szerb anyanyelvű gyerek került. A községi születési adatokból az óvoda vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy sokkal inkább az általános gazdasági helyzet, mintsem a csökkenő gyerekszám vezetett oda, hogy szeptemberben több mint száz óvodással kevesebb lépi majd át az óvoda küszöbét, mint tavaly.