2024. május 3., péntek

Helyi gazdaságfejlesztési iroda minden községben

Sajtótájékoztatót tartott a régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár

A vajdasági önkormányzatok adminisztrációs fejlesztését 55 millió dinárral támogatja a tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárság a nemrég zárult pályázatai révén, tájékoztatott csütörtökön Branislav Bugarski illetékes titkár.
– A 2014. július 11-én lezárult pályázat célja egyfajta vajdasági szabvány létrehozása volt, amely a községfejlesztési stratégiát, a helyi gazdasági fejlesztéssel megbízott i roda működtetését és Vajdaság összes községében a 48 órás rendszer bevezetését foglalja magában. A beérkezett pályaműveket már vizsgálja az illetékes bizottság. A községfejlesztési stratégiát már 30 községben létrehoztuk, a helyi gazdasági fejlesztéssel megbízott irodát a tartomány mind a 45 községében megnyitottuk, a 48 órás rendszert, amely megkönnyíti a polgárok és a helyi önkormányzattok kommunikációját eddig 40 községben vezettük be. A pályázattal tovább szeretnénk javítani a tartományi üzleti légkört – részletezte Bugarski.
A sajtótájékoztató másik témája Vajdaságnak az olaszországi Umbria régióval folytatott kiváló együttműködése volt. A két tartomány közötti jó kapcsolatokat már 2005 óta ápolják, az együttműködési egyezmény az Európai Unió Tanácsának olaszországi elnökségének idején lép majd hatályba – mondta Bugarski.
– Vajdaság elsősorban kulturális téren működik együtt az olaszországi régióval, de érdekeltek vagyunk a mezőgazdaságban, a gazdaságban, az oktatásban és a tudományban is. 2014 és 2020 között Umbria az Európai Unió Regionális és Szociális Alapjának, valamint a Mezőgazdasági Fejlesztési Alapjának a megközelítőleg 1,5 milliárd eurós támogatásával fog rendelkezni – hívta fel a figyelmet a tartományi régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár.