2024. május 2., csütörtök

A kétszázadik ünnepélyes eskütétel Belgrádban

Ritecz Miklós: Továbbra is nagy az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt

Csütörtökön kétszázadik alkalommal tartottak ünnepélyes eskütételt a belgrádi magyar nagykövetségen. Ritecz Miklós főkonzul előtt ezúttal harmincan fogadtak hűséget Magyarországnak. A legtöbben Torontálvásárhelyről és Nagybecskerekről érkeztek, de akadtak fehértelepi és tiszakálmánfalvi (budiszavai) eskütevők is.

A főkonzul a Magyar Szót arról tájékoztatta, hogy a csütörtöki csoporttal együtt eddig összesen 5737 ember tett ünnepélyesen esküt a nagykövetség dísztermében. Az első ilyen eseményt 2011 májusában szervezték, akkor mindössze hat résztvevővel. Aztán ahogy nőtt az érdeklődés a magyar állampolgárság megszerzése iránt, úgy emelkedett az egyes eseményeken esküt tevők száma. Az utóbbi két évben minden egyes eskün megtelik a követségi díszterem: mindig a befogadóképességnek megfelelő 30–35 fő veszi át a honosítási okiratot.

Hogy kik kérik Belgrádba az esküt? Főleg a főváros vonzáskörzetében levő településekről – Pancsováról, Hertelendyfalváról, Székelykevéről, Torontálvásárhelyről, Újvidékről, Nagybecskerekről, Versecről – érkeznek ide. De a nagykövetség konzuli osztályával kialakított jó együttműködésnek köszönhetően az is előfordult, hogy óbecseiek, palánkaiak, bácsiak, vagy éppen székelykeveiek különbusszal jöttek eskütételre. Ezek kérelmeit az utóbb említett településeken, kihelyezett konzuli napok keretében vették át a konzuli osztály munkatársai. – Nagybecskerekről és Torontálvásárhelyről mostanság sok az olyan honosított, akik kérelmeiket a szabadkai főkonzulátus munkatársainak adták át, amikor azok ott jártak, az esküt viszont a közelebb fekvő fővárosba kérték – hangoztatta a főkonzul.

Mint azt a július végén állomáshelyétől négy esztendő után búcsúzó Ritecz Miklós elmondta, kihelyezett konzuli napot még ebben a hónapban is tartottak a belgrádiak: először Titelen jártak, az elmúlt pénteken pedig a helyiek meghívására – immár sokadszor – Székelykevén vettek át állampolgársági kérelmeket.

Az érdeklődés egyébként Vajdaság-szerte továbbra is nagy: mind az állampolgársági kérelem, mind pedig az útlevélkérelmek benyújtására őszi időpontot tudnak csak biztosítani a belgrádi konzuli osztályon.