2024. május 2., csütörtök

Változatos programok Tusványoson

Folytatódik a XXV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem

A Tusványos tegnapi napja sem szűkölködött programokban. A szeszélyes erdélyi időjárás, és a folyamatosan meg-meginduló esőzések nem szegték kedvét a közönségnek, akik többsége bevásárolt gumicsizmából és úgy látogatta az előadásokat, illetve az esti koncerteket.

A napközben tartott szakmai előadások ismételten több témakört érintettek. Leginkább történelmi, szociológiai, politikai, pszichológiai, oktatásügyi és gazdasági témák kerültek terítékre. Többek között ilyen volt a Kicsavart történelem című kerekasztal-beszélgetés, melynek során Benkő József történész, doktorandusz beszélgetett Fráter Olivérrel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet alelnökével, illetve Breuer Klárával, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagjával. A diskurzus során az első világháború különböző értelmezései kerültek terítékre, az előadók pedig a történelemkönyvekben nem taglalt okokat, és háttérinformációkat osztottak meg a közönséggel a nagy háborúval kapcsolatosan. A Wekerle-Mikó sátorban ez idő alatt az idő alatt az oktatáspolitika legaktuálisabb vonatkozásait taglalták, történetesen a szakképzések jövőjét, mint a versenyképesség egyedüli eszközét. A beszélgetésben részt vett Kiss Ervin, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Palotás József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgató helyettese, Magdó János, Magyarország Főkonzulátusának kolozsvári főkonzulja, illetve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Ezt követően Közmédia közösen a külhonban is címen folyt tanácskozás, amelyen a vezető médiák vezérigazgatói folytattak beszélgetést, úgy mint Szabó László Zsolt az MTVA-tól, Jónás István a Magyar Rádiótól, Dobos Menyhért László a Duna Televíziótól, Gazsó L. Ferenc a Magyar Távirati Irodától, valamint Medveczky Balázs a Magyar Televíziótól. A beszélgetés vezérfonala a nemzetben gondolkodás, és közszolgálati média a határon átívelő, jövőbeni közös tevékenysége volt.

A tudományos témák iránt érdeklődők elektromobilokról, kézgesztusokkal irányítható légpárnás járművekről, és a vezeték nélküli elektromos energia szállításáról láthattak érdekesebbnél érdekesebb előadásokat.

Aki könnyedebb kikapcsolódásra vágyott, ellátogathatott különböző közönségtalálkozókra a Magyar Közmédia sátrába, stand up comedy fellépésekre, különböző zenés műsorokra és sok egyébre. A kínálat igen változatos volt, és alighanem mindenki megtalálhatta a számára legkedvesebb programot. Az est sztárfellépői a Vad Fruttik, illetve a Tankcsapda zenekarok voltak.