2024. május 2., csütörtök

A fejlődés útjai

Kishegyesen hivatalosan is bemutatták a térfigyelő kamerarendszert és a hotspot pontokat – A több mint 2 millió dinár összértékű projektum tartományi és községi forrásokból valósult meg

Csütörtökön a kishegyesi községházán ifj. Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese, Sonja Maksimović, a titkárság telekommunikációért felelős munkatársa, Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere, Mohácsi Zoltán alpolgármester és Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke hivatalosan is bemutatták a nyilvánosságnak a község térfigyelő rendszerét, valamint ingyenes hotspot pontjait.

Ifj. Juhász Bálint ennek alkalmából elmondta, hogy a tavalyi évben a tartományi gazdasági titkárság 30 millió dináros pályázatot írt ki az elektronikus kommunikációhoz és az információs társadalomhoz kötődő projektumokra. Olyan projektcélokat határoztak meg, mint ingyenes wifi hozzáférési pontok kiépítése, térfigyelő kamerarendszerek telepítése, valamint megfigyelő kamerák elhelyezése az iskolákban.

– Kishegyes község élen jár ebben a kezdeményezésben, hiszen ez az első projektum, amit be tudunk mutatni. Kishegyes két célra pályázott, az egyik a hotspot helyszínek biztosítása, amire közel 500 ezer dinárt hagytunk jóvá. A másik a forgalmas helyeken elhelyezett térfigyelő kamerák, erre a célra több mint másfél millió dinárt biztosítottunk. Ezekhez az összegekhez a község hozzátette a saját önrészét is. Fontos elmondani, hogy a térfigyelő rendszer, ami egyelőre öt kamerával működik, a jövőben bővíthető lesz, és egyre pozitívabb hatást fog gyakorolni a közbiztonságra – számolt be Juhász, majd hozzáfűzte, hogy Kishegyes község a tartomány legtöbb pályázatán részt vesz, és folyamatosan új ötletekkel áll elő.

Marko Rovčanin arról számolt be, hogy a község mindhárom településén szereltek fel térfigyelő kamerákat. Ez a projektum nem jöhetett volna létre a tartomány hathatós támogatása nélkül, hangsúlyozta a polgármester.

– Úgy gondolom, hogy nagyon korrekt az együttműködés a tartomány és az önkormányzat között. Bebizonyosodott, hogy a projektumainknak van céljuk, és igazolták létjogosultságukat. El kell mondanom, hogy a térfigyelő rendszer telepítése 1 millió 815 ezer dinárba került, a hotspot pontok kialakítása pedig 404 ezer dinárba. A közbeszerzésen keresztül kevesebb összegből sikerült megoldanunk a hotspot pontok létesítését, mint amennyit a tartománytól kaptunk, így a megmaradt eszközöket visszaadjuk a tartománynak. Ily módon arról tettünk tanúbizonyságot, hogy önkormányzatként nagy figyelmet szentelünk a közbeszerzések lebonyolításának – mondta el Rovčanin, majd hozzáfűzte, hogy a térfigyelő kamerákkal sikerült lefedni a község Topolya, valamint Verbász és Szenttamás felőli bejáratait. Kishegyesen két térfigyelő kamera van, Bácsfeketehegyen szintén kettő, Szeghegyen pedig egy. Hotspot pontokból Szeghegyen és Kishegyesen van kettő, Bácsfeketehegyen pedig egy – tudtuk meg a polgármestertől.

A térfigyelő kamerákat lakossági kérelem nyomán helyezték ki – számolt be a médiának Mohácsi Zoltán.

– Az évek során rengeteg panasz érkezett a közbiztonságra, több falugyűlést is tartottunk ebben a témában a község mindhárom településén. Tudni kell, hogy a rendőrség munkáját csak nagyon korlátozottan tudjuk segíteni, mert a belügyminisztériumhoz vannak kötve, teljesen központosított módon. Ezért döntöttünk amellett, hogy megvalósítjuk ezt a projektumot, ami nagy örömünkre sikerült. Reméljük, hogy nemcsak a rendőrség munkáját fogja könnyíteni a térfigyelő kamerarendszer, hanem megelőző jellege is lesz, és a bűnelkövetők jobban meggondolják, hogy mit tesznek községünk területén – mondta az alpolgármester.