2024. május 5., vasárnap

Önvédelmi tanfolyam nőknek

Önvédelmi tanfolyamot indított Zentán a Támogatás Polgárok Egyesülete, amelynek célja a nők megerősítése annak érdekében, hogy minél határozottabb ellenállást tudjanak tanúsítani az ellenük irányuló erőszak elkövetőivel szemben, valamint a nők elleni erőszak visszaszorítása.

A Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemek Közötti Egyenjogúsággal Foglalkozó Titkárság támogatásával létrejött projektum keretében a szervezők július folyamán önvédelmi tanfolyamot szerveztek a tizenöt és harmincöt év közötti lányok és nők számára, a tanfolyam végeztével pedig előadásokat is tartanak számukra a nők elleni erőszakkal kapcsolatos témakörökben. Az Aleksandar Muidža karatemester irányításával zajló tanfolyamra, amelynek foglalkozásait a zentai általános iskola November 11. részlegének tornatermében tartják, összesen húsz lány és nő jelentkezett, akik azóta is rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon – tudtuk meg Ljubica Nikolić Verikiostól, a Támogatás Polgárok Egyesülete elnökétől, aki elmondta, az önvédelmi tanfolyam elindításának ötlete annak kapcsán született, hogy az elrettentő statisztikai adatok arról tanúskodnak, hogy Szerbiában minden második nő valamilyen erőszak áldozatává válik, legyen szó akár pszichikai, fizikai vagy szexuális erőszakról. Hozzátette: a 2010-ben Vajdaság területén végzett hasonló témájú közvélemény-kutatás eredményei szerint a térségünkben élő nők 56,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nagykorúvá válása után családon belüli erőszak áldozatává vált.

A zentai Támogatás Polgárok Egyesületét 2010-ben alapították meg azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson egyrészt a Zenta községbeli nők számára, különös tekintettel a gyermekeiket egyedül nevelő anyákra, másrészt a községbeli gyermekek, fogyatékkal élő személyek, valamint a társadalom leginkább veszélyeztetett csoportjaihoz tartozó személyek számára.