2024. május 3., péntek

Néptánc és népzene a lóversenypályán

A Vadvirág Hagyományápoló Kör huszadik alkalommal rendezett hagyományőrző tábort Adán

A Vadvirág-tábor szombaton 20 órától a résztvevők gálaműsorával és a Baraparty zenekar koncertjével zárul az adai lóversenypályán. A helyszínen vasárnap óta több korcsoportban néptáncot és népzenét tanulhattak, valamint kézműves-foglalkozásokon vehettek részt az öt országból érkezett táborlakók. A Vadvirág HK elnöke, Varga Lívia elmondta, hogy a tábor munkájában az oktatókkal együtt 120 gyermek és felnőtt vett részt, főként Vajdaságból, összesen nyolc községből, de voltak táborlakók Magyarországról, Horvátországból, Németországból és Ausztriából is. A tábor megszervezését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Tartományi Művelődési Titkárság.

A Vadvirág-táborban a budapesti Kádár Ignác és Nagypál Anett a haladó táncosoknak gyimesi és ördöngősfüzesi táncokat tanított. A temerini néptáncosok, Lukács Imre és Lukács Sára – apa és lánya – az óvodás és általános iskolás korosztálynak Galga menti táncokat és népdalokat oktatott. A népzenei oktatás több csoportban zajlott: Salamon Bea, a váci népzenei iskola tanára oktatta a vonósokat, az óbecsei származású, de Magyarországon élő Varga Gergely a tamburásokat, az adai Varga Imola pedig a furulyásokat tanította. A próbákon és az esti táncházakon a talpalávalót Cseszták Zsombor, Polyák Dániel, Bezzeg Gyula és Varga Balázs húzza. A táborban naponta tartottak különféle kézműves-foglalkozásokat. A gyöngyfűzést a topolyai Dimény Ibolya vezette, a nemezelést a temerini Lukács Fodor Valéria, a szövést a martonosi László Ágnes. A résztvevők hímzést az adai Tóth Annától, varrást az adai Szollár Annától, korongozást és agyagozást pedig a szintén helybeli Koós Dezsőtől tanulhattak. A táborban egyébként sátorban laknak a résztvevők, akiknek a helyszínen biztosított a napi háromszori étkezés Szabó Ilona és Kalocsai Teréz szakácsnő közreműködésével. A napi menetrend kötött: 9-től és 12 óráig néptánc-, illetve népzeneoktatáson vesznek részt a táborlakók, akikre 12 és 13 óra között „kötelező” népdaltanulás vár. A repertoárt Ada környéki népdalok töltik ki. A résztvevők 14 órától kézműves-foglalkozáson vesznek részt, amivel párhuzamosan népzeneoktatás is zajlik. A napi néptáncoktatás 17 és 19 óra között folytatódik, majd az esti program és táncház várja táborlakókat és a kívülállókat.

– Ez a huszadik tábor, ezért mindenki úgy készült, hogy ez különleges lesz, és az is – nyilatkozta Varga Lívia. – Az esti programokat is úgy szerveztük, hogy minden korosztály számára szórakoztatók legyenek. A tábor különlegessége, hogy sok helyről jöttek a táborlakók, az óvodástól a felnőtt korosztályig, illetve gondosan összeválogattuk az oktatókat is, akik kiválóak. Sikeresek az esti programok is, amelyeket a kívülállók is szívesen látogattak egyre növekvő számban. A táborlakók zömét a néptáncosok alkotják, hiszen már a kezdetektől a néptáncoktatásra fektettük a hangsúlyt, a népzenei foglalkozásokat később kezdtük. Az első tábort hagyományőrző és honismereti táborként indítottuk el. A hagyományőrzésbe beletartozik a néptánc és a népzene, de a honismereti jellegét sem veszítette el a tábor. A vasárnapi megnyitóra készítettem egy összefoglalót a korábbi táborokról, amelyek évről évre hasonlóképpen zajlanak. A húsz alkalomból tizennyolcszor a lóversenypályán tartottuk meg a tábort. A kivételt a bombázások jelentették, amikor a magyarországi Zánkán szerveztük meg jótevőink segítségével, illetve egy másik alkalommal támogatás hiányában a Vadvirág székházában bonyolítottuk le az oktatást, a résztvevők pedig családoknál aludtak és étkeztek – mondta el a Vadvirág elnöke, aki hozzátette: az elmúlt két évtizedben több generáció nőtt fel a táborban.