2024. május 1., szerda

Az autista gyermekek lehetőségei Szabadkán

A Szivárvány mögött elnevezéssel ingyenes nyári iskola működik az Autista Személyeket Segítő szabadkai egyesület helyiségeiben

Egyelőre nem tudni az okát, de egyre több autista gyermek születik, nem csak a nyugat-európai országokban, hanem Szerbiában, így Szabadkán is. Az Autista Személyeket Segítő Szabadkai Egyesületnek, amely 2011-ben alakult, összesen 45 tagja van, de folyamatosan tart a tagfelvétel. Év közben műhelymunkákat szerveznek, tanácsadás is zajlik, most pedig a nyári iskola fogadja a rászorulókat. Tagsági díj nincs és a foglalkozások is ingyenesek.

Pénteken ennél az egyesületnél tett látogatást dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára.

– A helyi civil szervezetek, egyesületek látogatásának elsődleges célja éppen az, hogy feltérképezzük a szociális háló ezen területét és felmérjük a szükségleteket. Nem vagyok híve az irodából való intézkedéseknek, ezért is látogatok el mindenhová személyesen. Szeptemberben ezen tapasztalatok alapján készül majd el egy terv, amelyet az elkövetkező három évben valósítunk meg, ebből derül ki, melyek azok a projektumok, amelyeket országos szinten, illetve az Európai Unió támogatásával valósítunk meg. A Szabadkai Autista Központ tevékenysége is a potenciális programok közé tartozik. A költségvetés módosítását követően segítünk az úgynevezett szenzorszoba kialakításában és berendezésében, erre 300 000 dinárt biztosítunk. Ez az első konkrét segítsége a minisztériumnak az egyesület vonatkozásában. Közösen az egyesülettel szervezünk majd egy humanitárius vacsorát is, ahol Vulin miniszter úr is részt vesz, s kérjük majd a személyes támogatását is – mondta.

Milimir Vujadinovi, a városi tanács szociális ügyekkel megbízott tagja kiemelte, az önkormányzat az elmúlt években is, és ebben az évben is támogatta az egyesületet. Néhány nappal ezelőtt pedig jóváhagyta a közmunkaprogramot, amelynek köszönhetően 4 ember kap munkát öt hónapon keresztül.

– Az elkövetkező időszakban minden pénteken meglátogatunk egy szociális problémákkal foglalkozó egyesületet, intézményt és a felmért helyzet alapján készítünk egy stratégiai tervet az igényekről – ígérte.

Az egyesületnek jelenleg 45 tagja van, és zajlik a nyári iskola, amelyet mintegy 20 gyermek látogat állandó jelleggel.

– Az iskolában hat szakember foglalkozik a gyermekekkel, s ezt a minisztérium által támogatott Asszisztens a családban elnevezésű projektum útján tudjuk megvalósítani. A tartományi illetékes titkárság támogatásának köszönhetően pedig sikerül a szakembereknek honoráriumot fizetnünk. A közmunkáknak köszönhetően egész évben, mindennap, a nap 24 órájában az érintett családok rendelkezésére tudunk állni – mondta az egyesület elnöke, Suzana Skenderovi, egy autista kisfiú édesanyja.

Varga Emőke gyógypedagógus, az egyesület volontőre elmondta, reggel nyolctól délután kettőig foglalkoznak munkanapokon a gyermekekkel. A reggeli aktivitás mindig sporttal kezdődik, ügyesítő, koordinációs gyakorlatok, aztán szabad foglalkozás, amely idő alatt didaktikai eszközökkel játszanak a gyerekek, tíz órakor uzsonna, majd kézműves foglalkozás, zenefoglalkozás következik, amit nagyon szeretnek a gyerekek.

– Szocializáció szempontjából szerintem nagyon fontos, hogy nyáron is tudnak jönni a gyerekek. Év közben pedig műhelymunkákon zajlik a foglalkozás, uszodába járnak a gyerekek, valamint karatéra,  dzsúdóra, moziba, színházba is visszük a gyerekeket. A nyári iskola is 2 éves kortól 15 éves korig fogadja őket.

Az egyesületben egyéni fejlesztés is működik, magyar és szerb nyelven is, személyre szabott terv alapján foglalkozik a gyermekkel.

Az autizmus korán felismerhető, mivel veleszületett rendellenességről van szó. Attól függ, hogy első gyermekes szülőknél jelentkezik a probléma vagy többgyermekes családban. Tapasztalatlan szülőknél előfordulhat, nem tudják, hogy normális-e, ami történik a gyermekkel.

– Megjelenik a szemkontaktus kerülése, motiválatlanság, nincs kellő érdeklődés, a szociális mosoly eltűnik, a gyermek nem reagál az érzelmekre, a fejlődés megáll egy szinten. Ha be is indul a beszédfejlődés, egyszerűen eltűnhet, aminek az okát a mai napig nem ismerjük. Amennyiben a szülő időben szakemberhez fordul, akkor nagyon szép fejlődés érhető el, sajnos nagyon gyakran megtörténik, hogy csak 6-7 éves kortól kezdenek megfelelő szakemberek foglalkozni a gyermekkel. Fontos a folyamatos fejlesztés. Nagyon gyakoriak a viselkedésproblémák, és ezeknek a kezelésében is tudnak ránk számítani a szülők. Nagyon fontos kialakítani a napirendet, a rendszerességet számukra, mert akkor nagyon szépen tudnak tájékozódni – emelte ki a szakember.

Az egyesületen belül működik tanácsadás is. Mint azt Varga Emőke kiemelte, nagyon nehéz és hosszú folyamat egy szülőnek feldolgozni, hogy autista gyermeke született.