2024. május 2., csütörtök

Jubileum Őrszálláson

Az Ady Endre Művelődési Egyesület 75. éve

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1939-ben alakult meg a zombori községhez tartozó Őrszálláson a ma már Ady Endre nevét viselő Magyar Kultúregyesület. Az Egyesület 13 tagú mostani vezetősége, Trenka Zsolt elnökkel az élen, úgy döntött, hogy az idei évet jubileumi évvé nyilvánítják és havonta tartanak egy-egy rendezvényt, amellyel az alapítók emlékét idézik.

Az alapítók közül senki sem él már. 15 évvel ezelőtt Haller József cipészmester mesélte el, hogyan is alakult az őrszállási egyesület.

Mint mondta, az 1930-as években az itteni németeknek nagyon erős egyesületük volt. Néhány legénytársával együtt azon töprengtek, hogy miért nem lehet nekik is saját kultúregyesületük. Domány József helyi asztalossal meg Ékes Sándorral (kéményseprő volt), aki nagyon alkalmas szervezőnek bizonyult, Szabadkán érdeklődtek az alapítási feltételekről. Ott elmondták, hogy legalább 40 kezdeményezőnek kell lennie, akkor alakulhat és működhet a kultúregyesület. Ők 50 tagot gyűjtöttek össze, de nem volt se pénzük, se helyiségük. Ekkor Vajner (Locsa) János felajánlotta a vendéglőjét és az ott lévő színpadot, a főutcán, gyülekezési helyként, majd pedig Locsa Antal, a falu egyik legtekintélyesebb gazdája is besegített, pénzbelileg melléjük állt, mint a későbbiek során mindig is. Antal bácsi elvállalta az elnöki tisztséget is, majd később a fia, ifjú Locsa Antal lett az elnök, aztán meg Martinecz György, akinek ugyancsak Locsa-lány volt a felesége, mert ez a család mindig szívén viselte az egyesület sorsát, emlékezett egykor Haller József alapítótag.

Az Ady Endre Egyesület munkája azóta is töretlen, kisebb-nagyobb sikerekkel dolgozik a mind jobban fogyatkozó tagság, művelődési, felvilágosító, szórakoztató rendezvényekre kerül sor, az egyesület felújított otthona pedig amolyan központnak számít a faluban, ahol szívesen találkoznak egymással a helyi magyarok, szerbek, horvátok, meg a többi nemzetiség tagjai. Legtöbb tagjuk az 1960-as évben volt, amikor 280 nem magyar nemzetiségű lakos is rendszeresen fizette a tagsági díjat és aktívan részt is vett a munkában, a legnagyobb sikert pedig az egyesület színjátszó csoportja érte el, a köztársasági amatőr színjátszók szemléjén, Bittó Tamás színész-rendező és Franyó József vezetésével az első helyet szerezték meg Szerbiában. Erre máig nagyon büszke minden tag.

A jubileumi év központi rendezvénye augusztus 2-án lesz, amikor ünnepi-emlékező szentmisét tartanak, ezután a helyi temetőben koszorúznak, majd az egyesület felújított otthonában képkiállítás nyílik múltidéző fotókkal, és egy bállal egybekötött közös vacsorát rendeznek.