2024. május 19., vasárnap
FORMULA-1

Ricciardo nyerte a mogyoródi thrillert

Az eső által megbolondított Magyar Nagydíj a szezon eddigi legfordulatosabb versenyét hozta, amelynek még az utolsó köreiben is többesélyes volt a győzelemért folyó harc. A sikert végül a remekül harcoló és taktikázó Daniel Ricciardo érte el a Red Bull számára, az ismét autója erején felül teljesítő Fernando Alonso előtt, míg Lewis Hamilton a bokszutcából rajtolva állhatott fel a dobogóra.

Pedig a pénteki edzések után még újabb sima Mercedes-erőfölény volt kilátásban, ám a papírforma már az időmérőn a feje tetejére állt – Hamilton számára mindenképpen, hiszen az első rajtkocka legfőbb várományosának autója már a kvalifikáció kezdetén kigyulladt a pályán, és mivel alapvető alkatrészeket kellett kicserélni a Mercedesen, a brit már ekkor tudta, hogy csak a bokszból, a mezőny után eredve kezdheti majd meg a futamot. Néhány esőcsepp már szombaton is megjelent a Hungaroring aszfaltján, ám ez csak addig szólt bele az eseményekbe, amíg a gumifalba küldte Kevin Magnussen McLarenjét az 1-es kanyarban. Nico Rosberg eközben csapattársának hiányában könnyedén húzta be ismét a pole-t Sebastian Vettel előtt, míg a második sorból Valtteri Bottas és Daniel Ricciardo rajtolhatott.

Ám amikor vasárnap 45 perccel a futam rajtja előtt egy nagy zápor érte el a pályát, az addigi esélylatolgatásokat mindenki a kukába dobhatta a sajtóközpontban. Az eső ugyan csak negyedóráig tartott, ám bőven elég vizet hagyott az aszfalton ahhoz, hogy mindenki az intermediate gumikat válassza a rajtra.

A piros lámpák kialvásakor az élmezőny Rosberg, Bottas, Vettel sorrendben fordult be az első kanyarba, mögéjük pedig egy helyet javítva Fernando Alonso jött fel. Rosberg vizes pályán sem hagyott kérdést a Mercedes dominanciáját illetően, és körönként két másodpercet kezdett verni közvetlen üldözőire.

A fölénye lenullázódott a 8. körben, amikor a svéd Marcus Ericsson megcsúszott, és falhoz csapta Caterhamjét a 3-as kanyar kijáratánál, a pályára küldve ezzel a biztonsági autót. A mezőny ezt kihasználva azonnal a bokszba hajtott, ahol ekkor már száraz pályára alkalmas gumikat kaphattak, de a jelzés éppen rosszkor jött az első négy helyen álló pilóták számára, akiknek a következő körig kellett várni a kiállással, ezáltal pedig hátrébb csúsztak néhány pozícióval. A vezetést ekkor Ricciardo vette át.

Itt rontotta el ígéretesnek tűnő versenyét egy csapásra a McLaren, a csapat ugyanis további esőre számított, ezért Magnussen és Jenson Button autóira is vizes pályára alkalmas gumikat raktak vissza. Button ugyan egy pillanatra átvette a vezetést az újraindítást követően, de ahogy száradt az aszfalt, újra kereket kellett cserélnie, ami által az eddigi mindkét esős Magyar Nagydíjat megnyerő brit kikerült a küzdelemből.

Az első helyről rajtoló Rosberg eközben már meglátta a visszapillantójában a rohamos léptekben felzárkózó Hamiltont, azaz a két Mercedes már 15 kör után szinte ugyanott állt a versenyben annak dacára, hogy a mezőny ellentétes végeiről indultak.

Amikor nem sokkal később, a 22. körben Sergio Pérez a célegyenesben törte össze az autóját, a biztonsági autónak ismét közbe kellett avatkoznia, ezen a ponton pedig különváltak a taktikák az élmezőnyben. Egyesek ismét kereket cseréltek, míg mások ezzel tovább vártak, ami csak tovább keverte a kártyákat a végjátékra. Az első helyen a stratégiától függően Ricciardo és Alonso váltogatták egymást, mögöttük pedig a két Mercedes között alakult ki újabb belviszály, amikor Hamilton a csapat kérése ellenére sem engedte el maga mellett az eltérő taktikája miatt gyorsabb bajnoki riválisát.

Az utolsó tíz körre az eltérő taktikák összetalálkoztak az élen. A legelöl haladó Alonso 32 körön át próbálta életben tartani a lágyabb keverékű abroncsokat, mögé Hamilton zárkózott fel a tartósabb, de lassabb tempóra képes gumikkal, de mindkettőjüket hamar utolérte a frissen kereket cserélő Ricciardo. A trió körökön át egymás nyakában loholt, és végül a Red Bull pilótájának sikerült az áttörés – kicselezte Hamiltont, majd könnyedén túljutott az egyre jobban küszködő Alonsón is, amivel pályafutása második győzelmét szerezte. A Ferrari spanyolja végül még maga mögött tudta tartani Hamiltont, akivel pedig már a friss gumikon nagy léptekben felzárkózó Rosberg nem tudott mit kezdeni.

Kimi Räikkönen az eltaktikázott időmérő után a 6. helyre tudott felmászni, amivel idei legjobbját érte el, míg Vettel a 7. helyen zárt, miután hihetetlen módon megfogta autóját egy megcsúszást követően, megúszva így a fallal való találkozást.

Daniel Ricciardo: „Némi ijedtség lett úrrá rajtunk a verseny közepén, pár körön át ugyanis gondunk akadt a motorerővel, és egy ideig őrült módjára kellett kapcsolgatnom a gombokat a kormányon. Kis híján idő előtt véget ért a futamunk, de szerencsésen átlendültünk ezen az időszakon. A végén tudtuk, hogy előznünk kell a győzelemért, és a frissebb gumikkal ezt meg is tudtam tenni, de izgalmas volt a befutó.”

A mezőny végéről felzárkózó Lewis Hamilton is elégedett volt, de elmondása szerint sokkolta őt, amikor a csapat Rosberg elengedésére kérte. „Sohasem fogok előle félrehúzódni – ha meg tud előzni, akkor előzzön meg. Attól, hogy más taktikán volt, még ugyanazon a versenyen vettünk részt mindketten. Ha ott elengedem, elhúz előlem, és később könnyedén előttem végzett volna.”

A pályára a nézők is szép számban kilátogattak vasárnap, akik kétségtelenül az elmúlt évek egyik legizgalmasabb versenyének lehettek szemtanúi a Hungaroringen.

Végeredmény és a pontverseny állása

Magyar Nagydíj (70 kör, 306,630 km): 1. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:53:05,058 óra, 2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 5,225 másodperc hátrány, 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 5,857 mp h., 4. Nico Rosberg (német, Mercedes) 6,361 mp h., 5. Felipe Massa (brazil, Williams) 29,841 mp h., 6. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 31,491 mp h., 7. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 40,964 mp h., 8. Valtteri Bottas (finn, Williams) 41,344 mp h., 9. Jean-Eric Vergne (francia, Toro Rosso) 58,527 mp h., 10. Jenson Button (brit, McLaren) 1:07,280 perc h., 11. Adrian Sutil (német, Sauber) 1:08,169 p h., 12. Kevin Magnussen (dán, McLaren) 1:18,465 p h., 13. Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus) 1:24,024 p h., 14. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 1 kör h., 15. Jules Bianchi (francia, Marussia) 1 kör h., 16. Max Chilton (brit, Marussia) 1 kör h.

Kiesett: Marcus Ericsson (svéd, Caterham), Romain Grosjean (francia, Lotus), Nico Hülkenberg (német, Force India), Sergio Pérez (mexikói, Force India), Kobajasi Kamui (japán, Caterham), Esteban Gutiérrez (mexikói, Sauber).

A leggyorsabb kör: Rosberg, 1:25,724 perc.

Pole-pozíció: Rosberg.

A vb-pontversenyek állása, pilóták: 1. Rosberg 202, 2. Hamilton 191, 3. Ricciardo 131, 4. Alonso 115, 5. Bottas 95, 6. Vettel 88, 7. Hülkenberg 69, 8. Button 60, 9. Massa 40, 10. Magnussen 37, 11. Pérez 29, 12. Räikkönen 27, 13. Vergne 11, 14. Grosjean 8, 15. Kvjat 6, 16. Bianchi 2 pont.

Csapatok: 1. Mercedes 393, 2. Red Bull 219, 3. Ferrari 142, 4. Williams 135, 5. Force India 98, 6. McLaren 97, 7. Toro Rosso 17, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2 pont.