2024. május 4., szombat

Az amerikaiak kivonultak Líbiából

Ideiglenesen felfüggesztette líbiai nagykövetségének munkáját az Egyesült Államok. Az észak-afrikai ország fővárosában, Tripoliban működő amerikai képviselet munkatársai a hétvégén a szomszédos Tunéziába távoztak. Washington biztonsági okokkal indokolta a döntést, egyszersmind felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy sürgősen hagyják el Líbiát, illetve ne is utazzanak oda.

Tripoliban már hetek óta keményen csatáznak egymással a rivális milíciák, fegyveres bandák. A harcokban sokan meghaltak és megsebesültek. A leghevesebb összecsapások a főváros nemzetközi repülőterénél dúlnak.

Amióta a diktatúra ellen fellázadó tömeg 2011-ben megbuktatta Moammer Kadhafi rezsimjét, az országban teljes a zűrzavar, és szinte mindenütt kaotikus állapotok uralkodnak. Líbia déli részén terrorista kiképzőbázisok is létesültek, és ezek zavartalanul működnek. A kormány ingatag és tehetetlen, a szétzilálódott hadsereg és a rendőrség szintén.

Kadhafi 2011-es kivégzése óta nem sikerült rendet tenni, mivel a központi hatalom képtelen feladatának ellátására. A kőolajban gazdag országot rivális (iszlamista) milíciák, fegyveres bandák és törzsi csoportok ellenőrzik, melyek állítólag összesen kétszázezer embert tartanak fegyverben. Több milícia a központi hatalom oldalán áll. A gyakori összetűzések és robbantások miatt a lakosság sok helyen már az utcára sem mer kimenni.

A belpolitikai bizonytalanság és a fegyveres összecsapások komoly gazdasági károkat is okoztak az országnak. A kőolaj-kitermelés csökkenése miatt Líbia nemcsak politikai, de gazdasági válsággal is küszködik.

A száznál is több milícia és egyéb fegyveres csoport közül azonban egyik sem elég erős ahhoz, hogy megkaparintsa a hatalmat. A két legveszélyesebb fegyveres csoportosulás a Tripolitól keletre fekvő, tengerparti Miszrátában és a fővárostól délnyugatra található Zentenben, de befolyásuk és hatalmuk másutt is nagy. A tripoli repülőteret évek óta a zenteni fegyveresek ellenőrzik. A harcok azért robbantak ki a légikikötőnél, mert a miszrátai felkelők ellenőrzésük alá akarják vonni a területet.

Líbiában május óta különösen rossz a biztonsági helyzet. Emiatt már több ország bezárta líbiai nagykövetségét, sőt nemrég az ENSZ is kivonta munkatársait az országból.

A milíciák annak idején oroszlánrészt vállaltak a Kadhafi-rezsim megbuktatásában, de azóta egymás ellen fordultak. Líbia több térségét teljesen ellenőrzésük alá vonták. Az ország vezetése és hadserege képtelen rendet tenni, ezért a kormány annak lehetőségét vizsgálja, hogy nemzetközi segítséget kérjen a nyugalom helyreállításához.