2024. május 2., csütörtök

Malmolj bádogbögrével!

Bádogbögre, képzőművészeti installációk és könyvbemutató – Malomfesztivál, aug. 8-10., Orom, Magyarkanizsa község, Szerbia

aug. 8.: 200 din, kapunyitás 18h
aug. 9.: 250 din, koncertkezdés 21h

Orommal, azaz örömmel jelentjük, hogy utolsó hírlelevünk óta az augusztus második hétvégéjén Oromon megrendezésre kerülő Malomfesztivál programja érdekes színfoltokkal látszik bővülni.
Térjünk a lényegre.

Az eddig bizonyossá vált újdonságok a következők. A szombati nap, aug.9., folyamán vajdasági ifjú képzőművészek ötletbörzéje és közös munkájának eredményeképp létrejövő kötetlen fogású installáció fog létrejönni a fesztivál területén, amiből lehet egy óriás műanyag csirke, vagy fém malom fog kialakulni. Minden a művészek és a fesztivállátogatók fantáziájára lesz bízva – a munkát a hulladékból művészetet gondolat vezényli majd.
Ha már a hulladék szóba került. A szervezők fejéből egy olyan ötlet pattant ki, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a fesztivál után ne termelődjön annyi fölöslegesen eldobott műanyagpohár, azaz, szép szóval, szemét. Ezért, a szervezők egy olyan kérelemmel fordulnak a fesztivállátogatókhoz, hogy hozzák el kedvenc bádogbögréjüket, vagy poharukat, korsójukat, hogy abba kapják meg ízlesük szerinti italukat.
Mindeközben egy képzőművészeti tárlat lesz megtekinthető a malmon belül, amely a háromhónapos szabadkai Kreatív írás vizuális műhely végtermékeit mutatja be. Ahogyan a kiállítás felelősök állítják, a szóban forgó műhely arra tett kísérletet, hogy az írás és a vizualitás sajátosságait és nyelvezetét egy közös nevezőre hozva olyan problémákat oldjon meg, amelyek az „itt és most” generáció fiataljait nagy mértékben foglalkoztatják. Legyenek ezek a problémák lokálisak vagy globálisak, objektívek vagy szubjektívek, egyéniek vagy kollektívek, társadalmi-közéleti, politikai, kulturális problémák, vagy éppen a művészi alkotás folyamatának kérdései.
A kiállításra kerülő alkotások, egy közös gondolkodás és a kollektív, kreatív munka mentén jöttek létre. A kiállítás egyik része a végtermékekként értelmezhető alkotásokat, fotóképregényt, az objekt-art műfajába sorolható fotódobozt és ezekhez kapcsolódóan egy hanginstallációt tartalmaz, a másik része pedig egy úgynevezett dokumentarista kiállítás lesz, amely a műhelymunkák során használt eszközöket, tárgyakat tartalmazza, amelyek a kiállítás terének kontextusában művészeti tárgyakká avanzsálódnak. A kiállítás a fesztivál ideje alatt lesz megtekinthető a malomban.
Ha már ennyire beleástuk magunkat a művészetekbe, jöjjön egy kis irodalom is. Ki kell még emelni a magyarkanizsai Nagy-Sagmeister borászat borkósotoló termében megvalósuló borkóstolóval egybekötött könyvbemutatót is. Augusztus kilencedikén, du. fél hétkor az az újvidéki születésű drMáriás Béla lesz a vendég, aki a Tudósok zenekart már lassan három évtizede vezeti. Azonban drMáriás nem csak zenél, hanem fest és ír is. A laza társalgással egybekötött est az utóbbira fog majd koncentrálni. A könyvbemutató során két legfrissebb könyvén lesz a hangsúly, amelyek a Nem élhetek Milošević nélkül és A balkáni tahó.
Minden jel arra mutat, hogy az az esti Tudósok koncert előtt az érdeklődők és a borkedvelők egy egyedülálló környezetben találkozhatnak a kortárs magyar irodalom, zene és festészet egyik éles társadalomkritikai nyelvezettel megáldott alkotójával és megmondójával. A belépés hála istennek díjmentes, s a moderátor Barlog Károly, író, kritikus lesz.