2024. május 5., vasárnap
ÚSZÁS

Az óbecsei Farkas Tamás nyert

A hétvégén rendezték meg a Tiszán az X. moholi úszómaratont

Ada község önkormányzata, a moholi helyi közösség és az adai Delfin Úszóklub szervezésében szombaton délután tartották meg Tiszán 101 hazai, magyarországi, macedóniai, romániai és bosznia-hercegovinai úszó részvételével a 3500 méteres úszómaratont. A versenyezők az adai strandon ereszkedtek vízbe, hogy aztán a moholi Tiszavirág sportközpontban érjenek célba. A versenyt magabiztosan nyerte meg az óbecsei Farkas Tamás, aki 37,20 perces időeredményt úszott. A női mezőnyben a szintén óbecsei Jelena Ječanski ért elsőként célba 40,54 perces futamidővel. Az úszómaratont megelőzően a legkisebbek, a 12 éves kor alatti úszók számára a moholi strandon szerveztek versenyt, mégpedig a 200 méteres Tiszavirág-futamot. Radovan Tešić, a Delfin Úszóklub elnöke elmondta, hogy a moholi úszóversenyt összesen 140 úszó részvételével bonyolították le. Mihajlo Kojić, a Szerbiai Hosszútávúszó-szövetség elnöke közölte, hogy a moholi úszómaratont a Serbia Open Cup tizennyolc versenyből álló sorozat hetedik állomásaként tartják meg. Mint mondta, a moholi verseny egyébként a magyarkanizsai maraton után az ország második legtömegesebb úszóversenye, amely szerepel az úszósport 2014-es nemzetközi versenynaptárában is.
Az úszómaraton eredményhirdetésére a moholi strandon került sor, ahol Urbán Mónika adai polgármester-helyettes és Körtvélyesi Tícián, Ada község sportközpontjának igazgatója adta át az érmeket és a serlegeket a legeredményesebb versenyzőknek, illetve a tizedik moholi úszómaraton alkalmából emlékplakettet nyújtottak át Radovan Tešićnek, a Delfin Úszóklub elnökének és Mihajlo Kojićnak, a Szerbiai Hosszútávúszó-szövetség elnökének. Az úszómaraton legfiatalabb női versenyzőjének járó serleget a 2003-as születésű óbecsei Jovana Ječanski érdemelte ki, a férfiak között pedig a 2005-ös korosztályú zombori Aleksa Duduković. Különdíjban részesült a két legidősebb versenyző is, a magyarkanizsai színekben úszó, 1957-es születésű Mészáros Etelka és az újvidéki Póth Imre, aki 1937-ben látta meg a napvilágot.
Az úszómaraton női és férfi győztesei korcsoportonként: A és B csoport (2002-es k. és fiatalabbak) – Jovana Ječanski (Óbecse), Aleksa Duduković (Zombor); C csoport (1998–2001-es. k.) – Jelena Ječanski (Óbecse), Nikola Ratkov (Óbecse); D csoport (1994–1997-es k.) – Vladislava Duduković (Zombor), Farkas Tamás (Óbecse); E csoport (1984–1993-as k.) – Bálizs Brigitta (Mohol), Milorad Jakšić (Újvidék); F csoport (1974–1983-as k.) – Mirna Vidaković (Szabadka), Milan Jović (Zombor); G csoport (1964–1973-as k.) – Sinka Szilvia (Szeged), Komár Lajos (Szeged); H csoport (1954–1963-as k.) – Snežana Stojin (Nagybecskerek), Juhász Árpád (Magyarkanizsa); I csoport (1953-as és idősebb k.) – Melkuhn Dezső (Szentes). A Tiszavirág-futam győztesei: 2002–2003-as k. – Jovana Ječanski (Óbecse), Jovan Jović (Mitrovica); 2004-es és fiatalabb k. –Nataša Kekić (Óbecse), Aleksa Duduković (Zombor).