2024. április 28., vasárnap
LABDARÚGÁS – U19-ES EB

Szerbia–Portugália a döntőbe jutásért

Ami a legfontosabb: Magyarország U20-as világbajnoki résztvevő, Szerbia pedig bejutott az elődöntőbe a Magyarországon zajló U19-es Európa-bajnokságon, így esélye lesz megvédeni címét.

Magyarország Izrael legyőzésével megszerezte a csoport harmadik helyét, amivel kiharcolta a jövő évi, új-zélandi korosztályos világbajnokságon való szereplés jogát. Nagyot változott a világ az osztrákoktól, valamint a portugáloktól elszenvedett 3:1-es és 6:1-es vereségek után. „Két mérkőzés után komoly kritikával éltem a játékosok kapcsán, most viszont le a kalappal előttük, óriási, amit tettek, büszke vagyok rájuk” – mondta Mészöly Géza, a magyar U19-es válogatott szövetségi edzője. „Beérett a munka gyümölcse, még akkor is, ha az első két vereség fájdalma még bennünk él, de sikerült elérni célunkat, kijutni a vébére. Köszönöm a srácoknak, hogy kibírtak engem, köszönöm a szakmai stábnak a segítséget. Pont ez, az izraeliek elleni mentalitás hiányzott az első két meccsen. A srácok szégyellték magukat, de meg akarták mutatni, mit tudnak. Azt mondtam, július 25-én férfivá kell válniuk, s ezt megtették, büszke vagyok rájuk. Remélhetőleg a világbajnokságon tudunk majd profitálni az Eb-n tanultakból.

Összegzésként talán az Egy futballfüggő naplójából nevet viselő blog bejegyzése illik ide: A jó hír, hogy Magyarország kijutott az U20-as vb-re. A rossz hír pedig, hogy Portugália is.

A címvédő Szerbia péntek este az utolsó percben lőtt Mandić-góllal győzte le Bulgáriát, s ennek köszönhetően jutott tovább a csoportjából. Tavaly Ljubinko Drulović irányításával Szerbia óriási meglepetésre megnyerte a tornát, s eddig Veljko Paunović sem vallott szégyent: döntetlen Ukrajna és Németország ellen (a németek a bírói ráadásban mentették meg az egy pontot), valamint győzelem Bulgária felett. Rossz hír a szövetségi kapitány számára, hogy a portugálok elleni elődöntőben nem számíthat Danilo Pantićra (Partizan), aki az utolsó csoportmérkőzésen sérült meg. Az ő kiesése azért is érintheti érzékenyen a szerb válogatottat, mert a hasonló poszton játszó Veljko Simić (Basel) már korábban megsérült, az ő helyére Milan Jokić (C. zvezda) érkezett. Paunović már jelezte, megtörténhet, hogy utólag hív be a keretbe valakit azok közül a labdarúgók közül, akik az utolsó keretszűkítés áldozatai lettek.

Tavaly is Szerbia–Portugália elődöntőt rendeztek az U19-es Európa-bajnokságon, de most minden más, mások a körülmények is. Kiváló csapatom van, s olyan mentalitással rendelkezik, amelyet rég nem láttunk a tájainkon. Büszkék vagyunk rájuk, ugyanakkor tudjuk, óriási erőpróba előtt állunk. Portugália kilenc pontot gyűjtött, 11 gólt lőtt, ez mindent elárul az erejükről” – mondta Paunović, aki hozzátette, nagy öröm az is, hogy ezzel az eredménnyel már sikerült kiharcolni a jövő évi U20-as vb-n való részvételt. „Három generációt képviselő labdarúgó van a válogatottban: a csapat gerincét az 1995-ösök adják, rajtuk kívül hárman 1996-ban, ketten pedig 1997-ben születtek.

Eredmények, B csoport: Németország–Ukrajna 2:0, Szerbia–Bulgária 1:0 (Mandić 90.). A csoport végeredménye: 1. Németország 7, 2. Szerbia 5, 3. Ukrajna 4, 4. Bulgária 0 pont.

Az elődöntőben (ma): Németország–Ausztria (18 óra), Szerbia–Portugália (21 óra, RTS1, Eurosport).