2024. május 4., szombat

A Duna és a tolerancia

Ulm polgármestere a szerbiai árvíz sújtotta települések fiataljaival beszélgetett a topolyai Toleranciatáborban

A vasárnap esti ünnepélyes megnyitót követően a nyolcadik Toleranciatábor hétfőn folytatódott. Az első programpontként előadást tartott Günter Czisch, a németországi Ulm polgármestere. Előadásának címe A Duna szerepe városok és régiók összekapcsolásában. A tábor jellegéből fakadóan nem egy klasszikus katedrai előadást hallgathattak meg az érdeklődők, hanem egy interaktív beszélgetésen vehettek részt, amelyben nagy szerepe volt a nyelvi különbségeknek, ugyanis az előadó angollal kevert németjét David, egy Ulmban tanuló skóciai fiatal próbálta átadni a hallgatóságnak, több-kevesebb sikerrel, ami egy oldott hangulatú disputát eredményezett, amihez a közönség soraiban helyet foglaló további németországi fiatalok is csatlakoztak. Szóba került a béke, a szabadság, a tolerancia kérdése. Az előadó beszélt a kisebbségek szabadságáról is, amelyben egy bulgáriai fiú volt a beszédpartnere, aki elmondta, hogy náluk elsősorban a cigányok és a törökök vannak kisebbségi helyzetben, és számos problémával küszködnek, annak ellenére, hogy az EU részei.

Az árvízi védelemmel kapcsolatban szóba került az ésszerű környezetgazdálkodás kérdése, ami azonkívül, hogy segít megóvni a további katasztrófáktól, munkahelyeket is jelent ezeken a területeken. A szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy bevonják a szerbiai árvíz sújtotta területek fiataljait is, akik ugyan nem a Duna régió területéről származnak, mégis meghívást kaptak a táborba, hogy egy pár nap erejéig eltávolodjanak az otthoni gondoktól. Kérdésünkre az obrenovaci Jelena Jovanović elmondta, hogy nagyon tetszik nekik a tábor hangulata, valamint örülnek annak, hogy meghívták őket, és foglalkoznak az őket ért katasztrófával, hisz az embereknek sokat jelent a szolidaritás, és valójában ugyanez bárhol megtörténhetett volna, így elengedhetetlen, hogy beszéljünk róla és keressük a megoldásokat.

A program befejezéseként a Krupanjból és Obrenovacról érkező fiatalok tehették fel kérdéseiket a települések képviselőinek és Czischnek. Mint mondták, erre azért van szükség, hogy a tapasztalatokat meghallgatva egy konkrét programot állítsanak össze, amely segítségével szanálni lehet a károkat. A két település képviselői elmondták, hogy pillanatnyilag az a legfontosabb, hogy azoknak, akiknek a háza lakhatatlanná vált, még a tél beállta előtt megfelelő lakásokat biztosítsanak. A fiatalokat az is érdekelte, hogy Németországban hogyan védekeznek az árvíz ellen, illetve ott hogyan enyhítik a károkat.

Újságírói kérdésre Günter Czisch elmondta, hogy jövőre Ulmban szerveznek egy nagy dunai konferenciát, mivel fontosnak tartják, hogy a városok és a régiók együttműködjenek, hisz az árvíz elleni védekezésben elemi jelentőségű a határokon átívelő együttműködés. Ezenkívül kiemelte a párbeszéd fontosságát, nemcsak a szakértőkkel és a politikusokkal, hanem az egyszerű emberekkel, köztük a jelenlévő fiatalokkal is.

A délutáni sportolás, a kreatív műhelymunkák és kézimunkázás után az esti programban a Route 5, a Pop&Soul Putovanje és a Zemlja Gruva fellépése volt terítéken.

Ami a mai programot illeti, délelőtt tíz órától ismét edukatív műhelymunkára kerül sor, ezúttal dr. Lázár Zsolt tart előadást Identitás és tolerancia címmel. A délutáni program után, este az A Girl Between Maniacs, a Queen Tánciskola és Đorđe David – Death Saw produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők a városközpontban felállított szabadtéri színpadon.