2024. május 2., csütörtök

Dick Marty: A Nyugat meglepődött

Az Amnesty International szerint igazságot lehet szolgáltatni a koszovói szerb áldozatoknak, míg az áldoztok családtagjai elégedetlenek

Clint Williamson, a koszovói szervkereskedelem felgöngyölítésével megbízott nemzetközi nyomozócsoport főügyészének jelentése kellemes meglepetésként érte a nyugati országokat, ugyanis kevesen reméltek csak pozitív eredményeket, nyilatkozta szerdán Dick Marty, az Európa Tanács szervkereskedelemmel megbízott egykori jelentéstevője.

– Williamson emberiség elleni bűntettekről beszél és teljesen tisztában van annak jelentésével. A bizonyítékokat nehéz volt összegyűjteni, ugyanis a tanúk nem bíznak a koszovói igazságszolgáltatásban, de a nemzetközi bíróságokban sem – mondta Marty.

Az ET jelentéstevője szerint Williamson a jelentésben emberiség ellenes bűntettekről, kínzásokról ír. Mint megjegyezte, azelőtt ő maga sem a szervkereskedelemre helyezte a hangsúlyt, néhány ilyen esetről volt szó, és erre a megállapításra jutott Williamson is. Szavai szerint több európai ország és az Egyesült Államok meglepődött, mert nem hittek abban, hogy Williamson bármit is talál, a három évvel ezelőtt a koszovói szervkereskedelem felgöngyölítésével megbízott nemzetközi nyomozócsoport megalakításakor pedig még gondolni sem mertek arra, hogy koszovói háborús bűnökkel megbízott különleges bíróságot kell majd alakítani.

– Nem hittek abban, hogy Williamson megerősíti jelentésemet. Az ellenkezője történt meg ennek, és most diplomáciai szempontból ezek az országok nehéz helyzetben vannak, mert meg kell alapítani a bíróságot – mondta az egykori jelevéstető.

Annak ellenére, hogy Williamson nem hozta nyilvánosságra, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) mely magas beosztású tagjai ellen emelnek hamarosan vádat, Dick Marty azt mondta, tudja kikről van szó, de ő sem kívánta megnevezni őket. Reménye szerint hamarosan az igazságszolgáltatás előtt felelnek tetteikért, ugyanis Koszovó polgárai megérdemlik, hogy a koszovói politikát tiszta kezű politikusok vezessék.

– A politikai és a szervezett bűnözés között eddig olyan szintű kapcsolat állt, hogy lehetetlen volt egy normális hatalmat felállítani és ebben nagy felelőssége van a nemzetközi közösségnek is – hangsúlyozta Dick Marty.

Az Amnesty International (AI) szerint Williamson jelentése előrelépést jelent az 1999-ben eltűnt 400 szerb, roma és más nemzetiségű személy családjainak történő igazságszolgáltatásában. A szervezet közleménye szerint erre viszont csak akkor kerülhet sorra, ha 2015-ban megalakul a koszovói háborús bűnökkel megbízott különleges bíróság. Ezért arra kérik az Európai Uniót, hogy ne késlekedjenek a bíróság megalapításával, ugyanis félő, hogy az érintett személyek megszöknek az igazságszolgáltatás elől.

– Minden késlekedés lehetőséget ad arra, hogy megfélemlítsék a tanúkat és így megszökjenek az igazságszolgáltatás elől – áll a szervezet közleményében.

A volt Jugoszlávia területén eltűnt szerbek egyesületeit koordináló szervezet és a koszovói szerb áldozatok családtagjainak egyesülete viszont elégedetlen a Williamson-jelentéssel. Kiemelik, hogy a volt Jugoszlávia területén történt háborús bűnökkel foglalkozó bíróság kettős mércét alkalmazott, méghozzá a szerb áldozatok kárára. Hozzáteszik, Williamson nyomozása nem adott arra választ, hogy mi volt a sorsa a Koszovóban eltűnt 532 személynek, ugyanis Pristina azt állítja, hogy Koszovó területén nincs több tömegsír, így ezzel az áldozatok családtagjai minden reményüket elvesztették, hogy valaha is igazságot fognak szolgáltatni számukra. Ezért arra kérik a szerb kormányt, hogy tegyen meg minden erőfeszítést, hogy kiderüljön az eltűntekkel kapcsolatos igazság.