2024. május 2., csütörtök

Lecsapnának a Boko Haram terroristáira

Megszigorította északi határának őrzését Kamerun, miután a szomszédos Nigériából támadás érte az országot. A Nigéria északkeleti részében garázdálkodó iszlamista Boko Haram terrorszervezet a napokban több váratlan rajtaütést hajtott végre Észak-Kamerunban. A hadsereg elit alakulata és a rendőrség hajszát indított Kamerunban a támadók után, akik a legutóbbi rajtaütéskor – a nigériai határhoz közeli Kolofata városból – tíznél több személyt hurcoltak el, közöttük az ország kormányfő-helyettesének a feleségét.

Nigéria szintén kiterjedt hadjáratot folytat a terrorszervezet ellen. A 2002-ben alakult Boko Haram főként Nigéria északkeleti térségét tartja rettegésben. Áprilisban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az ország északi részében elrabolt több száz diáklányt, akik még nem kerültek elő. Júniusban további 91 személyt, főként lányokat, nőket és fiúkat hurcolt el. A nyáron több támadást is végrehajtott, amelyekben sokan meghaltak. Nigériai fővárosában, Abujában egy hónapja pedig pokolgépet robbantott, ami mintegy húsz ember halálát okozta.

Az ENSZ és az Európai Unió az idén, az Egyesült Államok tavaly helyezte terrorlistára a Boko Haramot. Washington vérdíjat is kitűzött a nigériai bűnszervezet vezetőinek fejére, akik kapcsolatot tartanak az Al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Nemrég bebizonyosodott, hogy a Boko Haramnak beépített emberei vannak a nigériai hadseregben és a titkosszolgálatban. Eddig valószínűleg ezért volt kevésbé sikeres a szervezet elleni háború a 160 millió lakosú Nigériában, amely Afrika legnépesebb, egyszersmind legfontosabb kőolaj-kitermelő országa.

A helyzet azonban változhat: májusban öt afrikai állam – nyugati támogatással – tervet fogadott el az egyre veszélyesebb iszlamista csoport elleni közös fellépésről. Megállapodtak abban, hogy a terrorizmus elleni harcban összehangolják a felderítést, az információcserét, és a határellenőrzést. Ez utóbbira főként a több ország között megosztott Csád-tó környékén lesz szükség, a térségben ugyanis a Boko Haram és a többi iszlamista milícia az úr.

Egy másik egyezség értelmében az öt afrikai ország – Benin, Csád, Kamerun, Niger és Nigéria – nemzetközi terrorelhárító egységet alakít. A csapatot amerikai, brit és francia tisztek is segítik a Boko Haram elleni küzdelemben.

A terrorszervezet 2009-ben indított véres hadjáratot a nigériai központi hatalom ellen. Azóta jól felfegyverzett lázadócsapattá vált. Ezért komoly fenyegetést jelent Nigériában, de a környező országokban is.

A Boko Haram több mint háromezer embert ölt meg az elmúlt öt évben. Célja egy iszlám állam létrehozása Nigéria (muszlimok lakta) északi részén, s a szomszédos területeken.