2024. május 2., csütörtök

A szakadárok a „felperzselt föld” taktikáját alkalmazzák

Kijev: Oroszország újabb katonai erőket csoportosít az ukrán határhoz

Az ukrán katonák felszabadították a Donyeck megyei Avgyijivka települést, és megkezdődött Ilovajszk megtisztítása az „oroszországi zsoldosoktól”, illetve Pervomajszk visszavétele – közölte szerda reggel a terrorellenes művelet parancsnoksága, amely szerint a szakadárok a „felperzselt föld” fasiszta taktikáját alkalmazzák, amikor feladják a megszállt kelet-ukrajnai városokat.

Hogyan tovább? EBESZ-megfigyelők és egy szakadár fegyveres tanulmányozzák a térképet Donyeck városa közelében (Fotó: Beta/AP)

Hogyan tovább? EBESZ-megfigyelők és egy szakadár fegyveres tanulmányozzák a térképet Donyeck városa közelében (Fotó: Beta/AP)

A törzskar tájékoztatásában hangsúlyozta, hogy a települések felszabadításakor a katonák szándékosan nem vetik be a rendelkezésükre álló nehézfegyvereket, tüzérséget és légierőt, hogy ne legyenek polgári áldozatai a hadműveletnek.

„A katonák szándékosan kockázatot vállalnak, hogy megóvják a gyerekek, a nők és az egyszerű polgárok életét” – közölte a parancsnokság. A közlemény hangsúlyozza, hogy a katonák „saját házaikat, iskoláikat szabadítják fel”, viszont az oroszországi terroristák, a Csecsenföldről, Szerbiából és Oszétiából érkezett zsoldosok nem fognak a Donyec-medencében élni.

„Nekünk béke kell, nekik káosz. Ezért készek arra, hogy gyerekeket, családjainkat gyilkolják, rombolják városainkat, falvaiknak és gyárainkat, bűncselekményeket hajtsanak végre a Kreml utasítására” – áll a parancsnokság közleményében.

A Donyeck megyei adminisztráció szerint az elmúlt egy nap alatt 19 civil vesztette életét és 31-en sebesültek meg a Donyeck megyében folyó harcok következtében.

Szemtanúk közben arról adtak hírt, hogy a szakadárok lelőttek egy ukrán katonai repülőgépet a Donyeck megyei Harcizk település fölött.

A hónap eleje óta heves harcok folynak a „terrorellenes” erők és a szakadárok között Délkelet-Ukrajnában a két megyeközpont, Donyeck és Luhanszk városok térségében, valamint a két megye határvidékén.

Oroszország folytatja katonai jelenlétének növelését az ukrán határ mentén: ötven harckocsit, két Grad rakéta-sorozatvetőt, egy páncélozott gyalogsági járművet és tíz gépkocsit észleltek az államhatártól húsz kilométeres körzeten belül – közölte szerdán honlapján az ukrán határőrszolgálat.

Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) közleménye szerint az éjjel kelet-ukrajnai szakadárok az orosz fegyveres erőktől kapott hét harckocsival behatoltak Oroszországból Ukrajna területére, a Donyeck megyei Gyibrivka településnél, és rálőttek az ukrán katonák állásaira.

Andrij Liszenko szóvivő szerdai kijevi tájékoztatása szerint 24 óra leforgása alatt a „terrorellenes” erők több mint száz szakadár fegyverest, tíz páncélozott járművet és 12 tüzérségi rendszert „semmisítettek meg”.

Liszenko közölte, hogy Luhanszk megyében a szakadárok gyárakban és üzemekben építenek ki maguknak tüzelőállásokat.

Közben Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter üdvözölte az Oroszország ellen bejelentett újabb európai uniós és amerikai szankciókat, és fogadkozott, hogy a kijevi kormány emberiességi megfontolásokból nem fogja támadni az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai városokat abban a törekvésében, hogy helyreállítsa fennhatóságát az ország területe felett. Klimkin washingtoni látogatásán nyilatkozott helyi idő szerint kedd este a Reuters hírügynökségnek.

A politikus az interjúban támogatta azt a gondolatot, hogy nemzetközi konferencia keretében vessenek véget a több hónapja tartó erőszaknak Kelet-Ukrajnában. Hozzátette, hogy a kérdést megvitatta John Kerry amerikai külügyminiszterrel is. Klimkint kétnapos látogatása során fogadta Joe Biden alelnök is.

Támaszpontot alakítanak ki a maláj utasszállító katasztrófáját vizsgáló nemzetközi szakértői csoport számára az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területen a lehető legközelebb a tragédia helyszínéhez – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes, aki egyben a Boeing 777-es lezuhanásának okait vizsgáló ukrán állami bizottságot is vezeti.

A tisztségviselő sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a holland vezetésű szakértői csoport, amelynek tagjai EBESZ-megfigyelők, holland és ausztrál rendőrök szerdán már negyedik napja próbálkoztak, de ismét nem tudtak eljutni a katasztrófa helyszínére, ahol Kijev feltételezései szerint még maradtak holttestek. A miniszterelnök-helyettes a szakadárokat vádolta meg azzal, hogy akadályozzák a szakértők odajutását.