2024. május 7., kedd
BIRKÓZÁS

A bírókkal is meg kellett küzdenie

Davor Štefanek bronzérmes lett a bakui Golden Grand Prix-döntőn – A magyarok két aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyertek, csapatban pedig a harmadikok lettek

Szerbia öt versenyzővel indult a Bakuban megrendezett Hejdar Alijev-emlékversenyen, a Golden Grand Prix-döntőn. Legtovább a 66 kg-os súlycsoportban indult Davor Štefanek jutott, aki végül bronzérmet vehetett át, valamint az azzal járó 2000 dollárt (a győzteseknek 10 000, az ezüstérmeseknek 5000 dollár dukált). Érdekesség, hogy a szabadkai fiatalember az elődöntőben azeritől kapott ki, de a vigaszágon szintén azerit vert meg, 7:2-re.

A rajton egy szívós finnel kezdtem, de Sztojan Dobrev edzőnk utasításait követve a második menetben bedaráltam, s 6:2-nél be is tusoltam. Ekkor következett a világ- és Európa-bajnok Alijev, aki ellen sajnos az első menetben hibáztam, hiszen egy kontrát próbáltam, de ő jött ki jobban belőle. A bronzmeccsen is azerivel kellett birkóznom, meg a bírókkal is, mert érezhetően húztak a hazai versenyzőnek, s Dobrev a félidőben meg is mondta: „ha érmet akarsz, akkor a bírókkal is meg kell küzdened”. Így is mentem fel a szőnyegre, de az első rebúrt elcsalták, a másodikat azonban már nem, így az ötpontos dobás után a nyakamban volt az érem. A szervezésről csak szuperlatívuszokban beszélhetünk, Azerbajdzsán rengeteg pénzt öl a sportba, különösen a birkózásba, amiről ékesen tanúskodik az, hogy csak itt félmillió dollárt osztottak ki díjakban, a győztesek méregdrága karórákat kaptak, mi meg aranymedálokat, az elnök aláírásával. Most a világbajnokságra készülünk, a napokban Bulgáriába utazunk, ahol egy hetet töltünk, majd következik Magyarország, a tatai edzőtábor – nyilatkozta Štefanek a Magyar Szónak.

59 kg-ban a zentai Frísz Krisztián is közel járt az éremhez, hiszen a negyeddöntőben a későbbi bajnok azeritől kapott ki, a vigaszágon pedig legyőzte a visszatért magyar Módos Pétert, de kikapott a norvég Bergétől, így 5. lett. 71 kg-ban Aleksandar Maksimović egy győztes meccs után grúztól, Nemes Máté pedig a rajton iráni versenyzőtől kapott ki, 75 kg-ban Nemes Viktort az első meccsen a később i bronzérmes Rosengren búcsúztatta, 80 kg-ban Báló Petar pedig iránitól kapott ki a rajton.

A magyarok viszont parádésan birkóztak, s minden elvárásnak eleget tettek, hiszen összesen öt éremmel tértek haza, csapatban pedig az igen előkelő harmadik helyen végeztek. A legfényesebb medálokat Lőrincz Tamás (71 kg) és Kiss Balázs (98 kg) vehette át, de Bácsi Péter (80 kg) is közel járt ehhez, hiszen egy végsőkig kiélezett meccsen (5:5) maradt csak alul a döntőben. Szépen csillog a két bronz is, hiszen fiatalok, Szabó László (75 kg) és Lám Bálint (130 kg) vehették át, így összességében teljesen elégedett lehet a magyar szakvezetés, s kiváló jelek ezek a közelgő világbajnokság előtt, amelyet szeptember 8. és 14. között az üzbegisztáni Taskentban rendeznek meg.

Kötöttfogás, az érmesek, 59 kg: 1. Taleh Memmedov (azeri), 2. Abduli Szaman (iráni), 3. Stig-Andre Berge (norvég) és Kamran Memmedov (azeri). 66 kg: 1. Haszan Alijev (azeri), 2. Revaz Lashi (grúz), 3. Davor Štefanek (szerbiai) és Arszlan Abdullin (orosz). 71 kg: 1. Lőrincz Tamás (magyar), 2. Raszul Csunajev (azeri), 3. Mindia Cukulidze (grúz) és Rusztam Alijev (azeri). 75 kg: 1. Rafig Huszejnov (azeri), 2. Zurabi Datunasvili (grúz), 3. Robert Rosengren (svéd) és Szabó László (magyar). 80 kg: 1. Elvin Murszalijev (azeri), 2. Bácsi Péter (magyar), 3. Tadeusz Michalik (Lengyel) és Aleksandr Kazakevic (litván). 85 kg: 1. Roberti Kobliasvili (grúz), 2. Szaman Tahmaszebi (azeri) 3. Davud Ahbari (iráni) és Rusztam Asszakalov (üzbég). 98 kg: 1. Kiss Balázs (magyar), 2. Cenk Ildem (török), 3. Salva Gadabadze (azeri) és Marthin Hamlet Nielsen (norvég). 130 kg: 1. Dzsakobi Kadzsaja (grúz), 2. Szaba Sariati (azeri), 3. Lám Bálint (magyar) és Heiki Nabi (észt).

A nemzetek versenyében: 1. Azerbajdzsán 1021, 2. Grúzia 74, 3. Magyarország 63, 4. Irán 30 pont stb.