2024. május 6., hétfő

Megújult a falu épülete

Martonos a helyi járuléknak köszönhetően fejlődik

Martonos hasonló problémákkal küzd, mint a környékbeli települések többsége: szükség volna az utak javítására, aszfaltozásra, a villanyhálózat felújítására, amellett komoly gondot jelent a munkanélküliség, valamint a fiatalok és az értelmiségi réteg elvándorlása. A helyi közösség tanácsának elnöke, Horvát Gergely tisztában van mindezzel. A nehéz gazdasági helyzet ellenére a múlt hónapban azonban sikeresen befejeződtek a helyi közösség több mint százéves, műemlékvédelem alatt álló épületének felújítási munkálatai.

A teljes felújítás kétmillió-négyszázezer dinárba került, ennek az összegnek a felét tartományi támogatásnak köszönhetjük, míg a másik felét a helyi járulékból finanszíroztuk. A felújítás során a tetőszerkezetet kellett javítani, kicseréltük a léceket, valamint a Potisje adományának köszönhetően új cserép is került a tetőre. De nemcsak kívülről, hanem az épület belsejében is történtek változások: több irodát, termet és a mellékhelyiséget is sikerült felújítani – mondta Horvát Gergely, s hozzátette, hogy mindez a helyi járulék bevezetésének köszönhető. – Szeretném megmutatni a polgároknak, hogy bár szűkösek az anyagi lehetőségeink, de sok mindent el lehet érni, ha a pénz a megfelelő helyre a megfelelő időben kerül. Ma már szinte mindenhol feltétel, hogy a település önrészt is biztosítson, így amennyiben a helyi járulék megszűnne, máshonnét sem igen számíthatnánk támogatásra.

A felújított helyi közösségi épület pedig nemcsak az ott működő faluvezetőség kényelmét szolgálja, hanem otthont ad a falu valamennyi jelentősebb megmozdulásának, rendezvényének, sőt a belső felújításnak köszönhetően az elnök ígéretet tett arra, hogy helyet kapnak a civil szervezetek is, amelyeket így szeretnének támogatni a falu szempontjából áldásos tevékenységük végzésében. A nyár folyamán táborozási lehetőséget is kínál az épület a falu aprajának, idén a Játszókuckót és egy angoltábort látnak vendégül.

A további tervek szerint szeretnék az épület homlokzatát is felújítani, valamint 270 ezer dinárt különítettek el idén csatornázásra, és terveik között szerepel az utcák rendbetétele és a villanyhálózat javítása is.