2024. május 2., csütörtök

Négy nap internet és mobil nélkül

Az ismerkedés és barátkozás a lényeg a pobedai Szikra táborában

Kedden ért véget a pobedai Szikra Civil Szervezet négynapos Barátság tábora. A táborozáson 23 gyerekek vett részt és második alkalommal szervezték meg, számolt be lapunknak Vikor László, a Szikra elnöke. A tábor ingyenes volt és 12–18 éves gyerekek vettek rajta részt. A négy nap alatt igen változatos programokban volt részük a táborlakóknak.

– A tábor lényege, hogy a gyerekek itt-tartózkodásuk ideje alatt nem használhatnak internetet és mobiltelefont. Próbáljuk ráirányítani a figyelmüket, hogy másképp is lehet barátkozni és kommunikálni, mint ahogy azt megszokták a virtuális valóságban. A tábor négy napos, első nap volt a sátorállítás, majd film és zenei est. Szombaton egész napos íjászatot tartott a Bácsér Szabad Íjjász Egyesület, Nagy Tibor vezetésével. Vasárnap Hadzsy János tartott archeológiai előadást az ősemberekről és a fegyverkészítésről az őskorban, majd Buzogány Tibor ornitológus ismertette meg velük az itteni környezet madárvilágát. Buzogány emellett a csillagászatból is tartott egy kis ízelítőt a gyerekeknek. Hétfő sportnap volt, amelyen különböző vetélkedőkön mérték össze ügyességüket, tudásukat. Tegnap volt a táborbontás – számolt be Vikor, majd elmondta, hogy a táborban való részvétel teljesen ingyenes, de a helyi gyerekeknek aktívnak kellett lenniük a civil szektorban, vagy részt kellett venniük a helyi közösség munkaakcióiban. A helyieken kívül a közeli településekről érkeztek gyerekek.

– A közeli helyi közösségekből (Törökfalu, Kevi, Gunaras és Topolya) hívtunk gyerekeket, hogy új barátságok jöjjenek létre, és később akár kerékpárral is meg tudják látogatni egymást – mondta el az elnök, majd azt is megtudtuk tőle, hogy a tábort pályázati forrásokból pénzelték. Topolya község önkormányzatától nyertek egy jelentősebb összeget, valamint a pobedai helyi közösségtől.

Mészáros Heléna, a Szikra Civil Szervezet alelnöke arról számolt be, hogy főként azért a szomszédos kistelepülésekről származó gyerekeket hívták, mert ez a rész távol esik a városoktól, és az ittenieknek el kell sajátítaniuk az önszerveződést, és hogy önmaguk valósítsák meg elképzeléseiket.

– Fontos, hogy ledöntsük a nyelvi korlátokat is. Öröm látni, hogy azok a magyar gyerekek, akik nem beszélnek szerbül és azok a szerb gyerekek, aki nem beszélnek magyarul, mégis megértik egymást – mondta el Mészáros, majd arról is szólt, elképzelhető, hogy a tábor a jövőben több helyszínen zajlik majd. Ehhez több civil szervezet összefogására lesz szükség, de egy változatosabb programkínálat és több ismerkedési lehetőség lesz az eredménye, fejtette ki.