2024. május 4., szombat

A szerb kormány kész kifizetni a segélyeket

Az árvízkárok szanálására összegyűjtött adományokból 30 millió eurót már elérhet Szerbia

Az árvíz okozta károk elhárításával és az újjáépítéssel megbízott kormányiroda készen áll átutalni a bajbajutottakat megillető segélyeket, jelentette be szerdán Marko Blagojević, a kormányiroda vezetője. Szavai szerint az átutalás gyorsasága attól függ majd, hogy milyen dinamikával adják ki majd az érintett községek az ehhez szükséges végzéseket.

– Egyetlen gombnyomásra vagyunk csak a kifizetésektől, és már csak az a kérdés, hogy a községek milyen gyorsan adják ki majd a végzéseket. Az érdekünk az, hogy a szabályok szerint járjunk el, a községek érdeke pedig az, hogy mielőbb kiadják a végzéseket – mondta Blagojević.

Mint megjegyezte, a visszaélések elkerülése érdekében a kormányiroda a nyolc napos fellebbezési határidőt arra használja majd ki, hogy a képviselői a terepen ellenőrizzék a községek által kiadott végzések valósságát.

A brüsszeli megrendezett adományozó konferencián felkínált hitelekkel kapcsolatban elmondta, hogy a szerb kormány valószínűleg csak kettőt használ ki, a Világbank által felkínált 300 milliós kölcsönt és a japán kormány által felkínált 40 millió eurós kedvezményes hitelt.

– A Világbank kölcsöne pont az ilyen sürgős helyzetekre van kitalálva. A pénzt felhasználhatjuk a már elvégzett munkálatok térítéseként is – tette hozzá az irodavezető.

Mint megjegyezte, az adományokból Szerbia már 30 millió eurót elérhet – ebbe az összegbe bele van számítva az SMS útján felajánlott adományok is – és ezidáig egy dinárt sem költött el az iroda.

– A közvéleményt teljes egészében tájékoztatni fogjuk, hogy mire költöttük el az adományokat. Igyekszünk a munkánkat annyira átláthatóvá tenni, amennyire csak a törvény lehetőséget ad – ismételte meg Blagojević.

Beszámolója szerint a 30 millió euróból 2,5 milliárd dinárt különítettek el a lakóházak felújítására, míg a megmaradt összeget új családi házak építésére fogják elkölteni. Hozzátette, több házat maguk a támogatók fognak megépíteni: az Egyesült Arab Emírségek 40 házat építene fel, Kuvait 25-öt, míg az EU-ból származó támogatásokból 129 házat húznak majd fel. Stara Pazova vállalkozói 50 millió dinárt gyűjtöttek össze, amelyből 20 házat terveznek megépíteni, ebből 10-et Bajina Baštán.

– Egyes támogatók már csak arra várnak, hogy megmutassuk, hol kell építkezniük. Az ENSZ-szel jelenleg az elárasztott területek kitisztításán dolgozunk, ott, ahol az új házak építését terveztük – számolt be az irodavezető.

Mint ismeretes, a közelmúltban Brüsszelben megtartott adományozói konferencián 106,8 millió euró vissza nem térítendő támogatás gyűlt össze Szerbia számára. A legtöbb pénzt, 80 millió eurót, az Európai Unió különítette el. Kedvező feltételű kölcsönök formájában az adományozói konferencián nagyjából 900 millió eurót ajánlottak fel Szerbiának az árvízkár szanálására.

Miután a polgárok megkapják a végzést, meg kell adniuk számlaszámukat, hogy az illetékesek erre utalják át a támogatást. Az épületek károsodásának mértékétől függően a kártérítés öt kategóriáját határozták meg: az első kategóriában 120 ezer, a másodikban 200 ezer, a harmadikban 250 ezer, a negyedikben 350 ezer, az ötödikben pedig 600 ezer dinárt kaphatnak a károsultak. A kár meghatározásakor az illetékesek azt is megvizsgálják, hogy a polgárok a vonatkozó törvénnyel összhangban jelentették-e be a kárt és a kár árvíz, vagy földcsuszamlás következtében keletkezett-e. A végzésre nyolc nap a fellebbezési idő, ennek lejártát követően utalják át az érintetteknek a meghatározott összeget.