2024. május 2., csütörtök

A parasztság kitüntetettjei az új kenyér ünnepén

Augusztus 17-én új kenyér ünnep és a IV. Vajdasági Parasztolimpia Topolyán

Topolyán sok évtizedes hagyománya van a díszes felvonulással kísért új kenyér ünnep megrendezésének, kenyérszentelő szentmise celebrálásának. Negyedik éve Vajdasági Parasztolimpia is szerveződik az ünnep apropóján. E rendezvényt a szervezők játékos őstermelő-megmérettetésként definiálják.

Az idén augusztus 17-én, vasárnap 9 órakor lesz a topolyai Sarlós Boldogasszony templomban kenyérszentelő szentmise, amelyre az új kenyeret a vásártérről induló fiákeres menet szállítja. A felszentelt kenyeret a szentmisén jelenlévők között a Kodály Zoltán MMK képviselői osztják majd szét. A fenti információkat a szervező civil szervezet, a Topolyai Termelők Egyesületének elnöke, Slingár Irén osztotta meg lapunkkal. Beszélgetésünkbe bekapcsolódott Tomik Nimród, a topolyai Gazdakör elnökségi tagja, amely polgári egyesület a Topolyai Termelők Egyesületével közösen gondoskodik arról, hogy augusztus 17-én, a délutáni órákban a topolyai vásártéren szerveződő IV. Vajdasági Parasztolimpián a vidám, családias hangulatú programoknak, játékos vetélkedésnek jusson a főszerep. A parasztolimpia lángja a helyszínen 13 órakor lobban fel, majd megkezdődik a vállalkozószellemű termelők számára rendezendő tizenegy versenyszámot felvonultató megmérettetés a parasztság kitüntetettje, a legnagyobb paraszt címért. 2013-ben harminchét termelő vállalta a versengést, emlékeztetett Tomik, aki kifejtette:

– Az idén is lesz a versenyszámok között gumicsizma-hajítás, szalmadobálás, traktorszlalom, fafűrészelés, petrencerúd-tartás. Az idei versenymenetbe is beiktatunk egy írásos elméleti tudáspróbát, amely ezúttal elsősorban a magyar paraszti élethez kötődő néphagyomány tárgyi és szellemi értékeire fókuszál. Aki a tudását felmérő első fordulón sikeresen „vizsgázik”, az vehet részt a verseny hátralévő fordulóiban. Három fordulós rostákon való sikeres szerepvállalás után a legeredményesebb nyolc versenyző mérettethet majd meg a bajnoki címért. Természetesen ezúttal sem csak Vajdaságban élők jelentkezését várjuk, bárki benevezhet az olimpiára. A bajnok díja egy serleg és más értékes nyeremény. E napra hirdettük meg a Topolyáról elszármazottak napját is, valamint a helyszínen 14 óra körül Cservenák Róbert, az Amatőr Királyi Szakács Klub vajdasági elnöke világrekord-kísérletét is figyelemmel kísérheti a közönség. Azt, hogyan készül, elkészül-e a két és fél méteres átmérőjű pljeskavica – nyilatkozta Tomik.

A IV. Vajdasági Parasztolimpiát is családi napként szeretnék jegyezni, a legfiatalabbakra is gondoltak: lesz pl. malacfogó- ás nyúlfogóverseny gyermekeknek. A program késő este utcabállal zárul.

Holnaptól lehet jelentkezni

Aki kedvet kap bekapcsolódni a IV. Vajdasági  Parasztolimpia menetébe versenyzőként, az augusztus 1-jétől 15-én, 12 óráig jelentkezhet a 062-102-55-94-es mobiltelefonszámon. Aki az ünnep kapcsán, az olimpia helyszínének szomszédságában rendezendő marhapörköltfőző-versenyen venne részt, az szándékát szintén a jelzett időpontban a 024/712-403-as és a 063-10-77-640-es telefonszámokon jelezheti. Augusztus 1-jétől az eseményt népszerűsítő, Art Nova Studios által készített reklámfilm is megtekinthető lesz a Vajdasági Parasztolimpia Facebook-oldalán.