2024. május 19., vasárnap

Tizennyolcan kaptak munkalehetőséget

Az iskolai végzettségük függvényében az elkövetkező hat hónapban, illetve egy évben 18 munkanélküli fiatal kapott lehetőséget, hogy elvégezzék szakmai gyakorlatukat zentai köz-, illetve magánvállalatoknál. Az erről szóló szerződéseket tegnap 15 vállalat képviselője írta alá a városháza Zöld termében.

A gyakornokok zöme ezúttal a pályázati kiírásnak megfelelően nem állami intézményekben, hanem magánvállalatokban kap lehetőséget a gyakornoki idejének a letöltésére – nyilatkozta Ceglédi Rudolf polgármestere.

A gyakornoki időszak alatt a középiskolai végzettségű személyek 15 ezer, az egyetemi végzettségűek pedig 20 ezer dináros fizetést kapnak havonta, amit közvetlenül az önkormányzat utal át számukra. A zentai önkormányzat egyébként a közeljövőben kihirdeti a 15 millió dináros összértékű közmunkaprogramjának eredményeit is – közölte a polgármester.

A pályázaton részt vevő vállalkozók között volt a zentai Tornai fémmegmunkáló tulajdonosa, Tornai Zoltán is, aki szerint óriási jelentőségű ez a pályázat, ugyanis az ágazatukban nincs elegendő szakember. Tornai elmondta, hogy az általuk felvett gyakornokok fél éven belül el tudják sajátítani a szakma fortélyait, s amennyiben megfelelnek, a gyakornoki időszak letelte után is alkalmazzák őket. Hasonlóképpen nyilatkozott Árok József, a patinás Árok pékség vezetője is, aki szerint rendkívül fontos, hogy a fiatalok gyakorlatot szerezzenek a szakmájukban.