2024. május 7., kedd

Sakkolimpia az elnökválasztás árnyékában

SAKK – TROMSØ

Az elmúlt napokban a külföldi sajtó többet foglalkozott azzal, hogy ki lesz a Nemzetközi Sakkszövetség elnöke, mint azzal, hogy melyik ország válogatottja nyerheti meg a szombaton a norvégiai Tromsøben kezdődő 41. férfi- és 26. női sakkolimpiát.

Vlagyimir Putyin személye is nagy szerepet játszik a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökválasztásában, amelyre a sakkolimpia utolsó napjaiban kerül sor. Az elnöki posztért zajló, sportszerűnek egyáltalán nem nevezhető küzdelemben a FIDE 19 éve regnáló elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a kihívója a sakktörténelem talán legnagyobb egyénisége, Garri Kaszparov. Márpedig a kalmük elnök egyértelműen Putyin pártfogoltja, kvázi Oroszország nem hivatalos nagykövete, ugyanakkor Kaszparov az orosz elnök egyik legnagyobb politikai ellenlábasa. Putyinnak az Iljumzsinov melletti kiállását jelzi, hogy saját személyében vállalt garanciát a Carlsen–Anand világbajnoki döntő visszavágójának megrendezésére Szocsiban, továbbá a többmilliós díjalap biztosítására. Bár a felek megegyeztek abban, hogy pozitív kampányt folytatnak, az utóbbi hetekben erről már nincs szó.

„Korrupció, hazugság, megvesztegetés szerepel a vádak között mindkét jelölt oldaláról – jellemezte a helyzetet az MTI-nek Kállai Gábor sakkszakíró, a 2002-es sakkolimpián ezüstérmes magyar férfiválogatott kapitánya. Hozzátette példaként, hogy a kampányban ismét előkerült az az 1998-as gyilkosság, amelynek áldozata az Iljumzsinov kétes pénzügyei után nyomozó Larisza Jugyina újságírónő volt, valamint az is, hogy a kalmük elnököt – saját bevallása szerint – 1997-ben földönkívüliek rabolták el, akiktől megtudta, hogy a sakk tőlük származik. A kampány a pénzről is szól, Iljumzsinov például több mint ötmillió dollárt költött előző kampányában, amikor Karpov ellenében maradt elnök. Jellemző az is, hogy állítólag mindkét fél kétmillió dollárt ajánlott Ignatius Leong korábbi FIDE-főtitkárnak, aki most már Kaszparov csapatát erősíti – mondta Kállai Gábor. Az esélyekről mindkét fél magabiztosan nyilatkozott, azt állítva, a támogatók többségét maga mögött tudja.

A helyszín talán Kaszparovnak kedvez, mivel a világbajnok norvég Magnus Carlsen edzője volt, ugyanakkor egy ostromlott várat mindig nehezebb bevenni, mint megvédeni. A helyzetet bonyolítja, hogy több ország mindkét félnek elígérkezett, Nigéria sportminisztere például Iljumzsinov mellé állt, az ottani sakkszövetség viszont Kaszparovot támogatja… – tette hozzá Kállai Gábor.

Tromsøben talán az izgalmas elnökválasztásnak köszönhetően is minden idők legnagyobb sakkolimpiájára kerül sor, a nyílt, azaz férfiversenyre 178, a nőire 140 válogatott nevezett. A 11 fordulós svájci rendszerű olimpia fantasztikus sakkcsemegét ígér, hiszen a legjobbak közül csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand, valamint a női világranglistán harmadik Humpy Koneru hiányzik.

* * *

Habár mind a négy válogatott, a szerb és a magyar férfi, illetve női is a legerősebb összeállításban utazott el a szombaton kezdődő sakkolimpiára, a céljaik különböznek. Nem meglepő, hiszen míg a magyar férfiválogatott a hatodik kiemelt, addig a szerbiait az Élő-pontszámok alapján a szervezők a 27. helyre rangsorolták. A nőknél Magyarország a 13., Szerbia pedig a 15. kiemelt. A férfiak versenyében 174, a nőknél 139 válogatott nevezett az eseményre.

„Három hónap múlt el azóta, hogy elkezdtem a munkát a legjobb és a legtehetségesebb szerbiai versenyzőkkel, s most már jobban ismerjük egymást, és könnyebben is szót értünk. A fiúknak azon kell dolgozniuk, hogy az eddigieknél erősebb tornákon vegyenek részt. Az első tíz között végezni nagy siker lenne, kérdés azonban, hogy ez mennyire reális és kivitelezhető – mondta Slavoljub Marjanović, a szerbiai férfiválogatott szövetségi kapitánya, aki az Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, Márkus Róbert, Nikola Sedlak, Aleksandar Inđić ötösnek szavazott bizalmat.

Horváth Tamás, a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya ismertette: az első táblán Lékó Péter, a másodikon a tavalyi Eb-n ugyanitt jól szereplő Balogh Csaba játszik majd, a harmadik csapattag Almási Zoltán, a negyedik az első olimpiáján részt vevő Rapport Richárd, az ötödik Polgár Judit lesz. A szakember szerint az összeállítást a játékosok pillanatnyi formája és az ellenfél kiléte is befolyásolja majd.

Lékó úgy látja, tíz hasonló tudású csapat küzd majd az érmekért, és a Rapporttal megerősödött magyar válogatottól az első hatba kerülés nagyon jó teljesítmény lenne. Szerinte a csapat erősségét az adja, hogy öt szinte azonos képességű sakkozó alkotja, ami kitűnő lehetőséget nyújt a taktikázásra. Lékó úgy érzi, minden szempontból jól felkészült az olimpiára. A magyar csapattagok az első hatba kerülés esetén számíthatnak állami pénzjutalomra, az esetleges olimpiai bajnoki cím pedig fejenként átlagosan 14 millió forintot jelentene.

Mészáros Attila, a magyar szövetség főtitkára bejelentette azt is, hogy a nemzetközi szövetség (FIDE) tromsøi kongresszusán Magyarország megpályázza a Kazahsztán visszalépése miatt helyszín nélkül maradt idei U16-os sakkolimpia megrendezését. A december eleji esemény házigazdájaként Győr, Hévíz és Budapest kerülhet szóba.

A válogatottak összeállítása, férfiak, Szerbia: Ivan Ivanišević (2608), Miloš Perunović (2631), Márkus Róbert (2607), Nikola Sedlak (2554), Aleksandar Inđić (2542).

Magyarország: Lékó Péter (2737), Balogh Csaba (2637), Almási Zoltán (2693), Rapport Richárd (2701), Polgár Judit (2676).

Nők, Szerbia: Nataša Bojković (2425), Jovana Vojinović (2297), Anđelija Stojanović (2306), Marija Rakić (2306), Adela Velikić (2107).

Magyarország: Hoang Thanh Trang (2490), Mádl Ildikó (2347), Gara Anita (2327), Gara Tícia (2321), Papp Petra (2274).

A torna hivatalos honlapja: chess24.com/en/olympiad2014