2024. május 5., vasárnap
VÍZILABDA

Gergely: Hálás vagyok a sorsnak, hogy létezik egy szerb csapat

A kétszeres olimpiai bajnok Gergely István, a magyar férfivízilabda-válogatott kapusedzője és csapatvezetője a vasárnap véget ért Európa-bajnoksággal kapcsolatban, amelynek döntőjében Szerbia 12:7-re nyert a vendéglátó Magyarország ellen, a következőket nyilatkozta a vs.hu-nak:

– A döntő egy egészen más dimenzió, és döntőzni csak egyszer lehet, azt nem lehet gyakorolni. A szerb csapat még mindig fölénk nő, és ha elfogadjuk ezt, akkor fogunk tudni előrelépni. Nincs felesleges ábrándunk arról, hogy mi vagyunk a legjobbak, ehelyett mi akarunk lenni a legjobbak, és ez azzal jár, hogy meg akarjuk verni a legjobbakat.

• Akkor ez most szerbfóbia, vagy épp a feloldása?

– Valóban benne van már egy szerbfóbia a köztudatban a sok vereség hatására, és ez valamilyen szinten azért blokkolja a válogatottat is. De szerintem, ha ötből csak egyszer tudunk nyerni valaki ellen, az nem fóbia, hanem annyit tesz, hogy az ellenfél jobb, mint mi. Egyébként pedig rengeteget tettünk azért, hogy a szerb–magyar igazi szerb–magyar legyen, és ne egy Zimbabwe–Szerbia. Olyan meccs, ami tömegeket mozgat meg, a vízilabda El Clásicója.

• A 8:6-ra megnyert csoportmeccs nagyon meggyőző volt. Az alapján látsz esélyt arra, hogy a most induló tíz évben ne ismétlődjön meg az előző tíz év lehangoló 12:1-es győzelmi mérlege a szerbek javára?

– Hiszek benne, hogy mostantól más mérkőzések lesznek, mert azért mi is előrébb léptünk. Ha ettől az Eb-től számítom a jövőt, akkor egálban vagyunk, 1:1-re állunk, ebből kell kiindulni. Ha pedig sportvezetői szemmel nézem, akkor hálás vagyok a sorsnak, hogy létezik egy szerb csapat, mert ez mozgatja meg a legtöbb embert. Szerintem Belgrádban, a következő Eb-n sem a horvát–szerb lesz az igazán parázs és sok nézőt vonzó meccs, hanem a szerb–magyar. Kell egy ellenfél, amely húzza a többieket. És kell egy ellenfél, amely motiválja a játékosainkat, és mindennap úgy kelnek fel, hogy őket akarjuk megverni.