2024. május 4., szombat

Önfenntartó büntetés-végrehajtási intézetek kellenek

Negyvennyolc férőhelyes épülettel bővül a szabadkai körzeti börtön gazdasága – Az enyhébb büntetésüket letöltők, illetve a jó magaviseletű rabok tartózkodnak itt

Tegnap Nikola Selaković igazságügyi miniszter és Milan Stevović, a szerbiai büntetés-végrehajtási intézet igazgatója tettek látogatást a szabadkai körzeti börtön gazdaságában, ahol ebben a hónapban fejeződtek be a nyitott, illetve félig nyitott típusú börtönépület építési munkálatai. A szabadkai börtön gazdasága nagyon sikeres, több tíz tonna gabonát és zöldséget termel, állatokat tenyészt. A miniszter kiemelte, a végső cél, hogy az ország börtönei teljesen önellátóvá váljanak.

Dušan Suvajac, a szabadkai körzeti börtön igazgatója elmondta, jelenleg 34 személy tartózkodik az intézmény ezen részében, a beruházás pedig 16,5 millió dinárba került. A szabadkai körzeti börtön jelenleg 98 hektár földet művel meg, a tervek szerint azonban ezt 120 hektárra növelik.

– A gazdaságban minden használatra kapott földet megműveltünk. 7500 kilogramm kukoricát, 2700 kilogramm napraforgót termesztettünk, 20 000 kilogramm krumplit, 2000 kilogramm paprikát, paradicsomot. 15,5 tonna disznóhúst használtunk fel – mondta. Az intézmény további tervei között szerepel egy halastó kialakítása, hiszen a gazdaság a Palicsi-tó partján, a tavat a Ludasi-tóval is összekötő csatorna mellett helyezkedik el. A megvalósítást megelőzően szükséges még a föld és a víz minőségének ellenőrzése, de amennyiben ez megvalósul, ebből a halastóból látnák el hallal a vajdasági büntetés-végrehajtási intézeteket.

– Egy 2007-ben megkezdett beruházás fejeződött be ebben a hónapban. A büntetés-végrehajtási intézettel együttműködve, a minisztérium támogatásával az idén öt hónap alatt sikerült a munka nagyobb részét elvégezni. Az előző kivitelező az építkezés mintegy 45 százalékát fejezte be. A nyitott, illetve félig nyitott típusú börtönben ennek köszönhetően 48 rab töltheti le büntetését. Ebből kifolyólag felszabadul a központi börtön, s az sem mellékes, hogy az itt eltöltött idő alatt képesítést is nyernek a rabok, hiszen a gazdaság rendkívül sikeres a zöldség- és gabonatermesztésében, illetve az állattenyésztésben is. Célunk, hogy olyan rendszert hozzunk létre, amelyben börtöneink ellátják és fenntartják saját magukat – mondta Nikola Selaković igazságügyi miniszter, majd kiemelte: – Az új kormány megalakulása óta, az első száz nap elteltével a parlament elfogadta a büntetés-végrehajtásról szóló új törvényt, az alternatív büntetésekről szóló törvényt, s éppen ez a szolgálat Szabadkán különösen jól működik. Augusztus elsején, vagyis ma, kinevezzük a közjegyzőket, 1930 után Szerbiában először, így a szabadkai Alapfokú Bíróságon is.

Arról a javaslatról, mely szerint áthelyeznék a város központjából a börtönt a miniszter elmondta, ez még mindig csak ötlet szintjén létezik. Számos lépés kell hogy megelőzze ezt a költözést. Meg kell találni a helyet, ahová áthelyezhető a börtön, azt követően pedig átgondolni, hogy van-e erre pénz pillanatnyilag. – Én amondó vagyok, hogy első lépésként az lenne a legfontosabb, hogy a meglévő börtönöket megfelelő állapotúvá tegyük. Emberhez méltó körülményeket kell teremtenünk, attól függetlenül, hogy ezek az emberek milyen bűnt követtek el. Azt követően meg kell vizsgálnunk, valóban szükség van-e 26 büntetés-végrehajtási intézetre, mert ugyan szép sikereket értünk el az alternatív szankciók terén, de van még mit tenni. A három hónapos letöltendő büntetéseket 80 százalékkal, a 3 és 6 hónap közötti büntetést 60 százalékkal, az egy évig terjedő büntetéseket pedig 46 százalékkal csökkentettük – mondta.

Orvost alkalmaznának

– A szabadkai körzeti börtönben egy hónapon keresztül állt nyitva egy orvos alkalmazását célzó pályázat, de senki sem jelentkezett rá. Azt hiszem, el kellene gondolkodnunk azon, hogy mi is ennek az oka, magunkba néznünk, példát vennünk a szüleinkről, akiknek nem volt probléma több száz kilométerre utazni egy munkahelyért, ott otthont és családot alapítani. Ha egyetlen ember is jelentkezett volna, aki megfelel a feltételeknek, eggyel kevesebb munkanélküli orvos lenne az országban – mondta Nikola Selaković.