2024. április 28., vasárnap

Elfogadták a gazdasági- és médiatörvényeket

A köztársasági parlament szombat reggeli rendkívüli ülésén elfogadta a magánosításról szóló törvényt valamint a csődeljárásról szóló törvény módosítását és a cégjegyzékbe való bejegyzésről szóló törvényt, melyek lehetővé teszik majd a fennmaradt 584 állami cég magánosítási folyamatát. 

A fennmaradt állami cégek az államnak éves szinten mintegy nyolcszáz millió dolláros közvetlen költséget jelentenek. Magánosításuk határideje a most elfogadott törvények értelmében 2015 december 31-e. A magánosításról szóló törvény speciális törvényi státussal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy más törvényekkel való érdekellentét esetében a magánosítási törvény előnyben részesül.

A parlament továbbá elfogadta a média törvénycsomagot is vagyis az elektronikus médiáról szóló törvényt, a közmédiumokról szóló törvényt valamint a köztájékoztatásról és médiáról szóló törvényt. A média és köztájékoztatási törvény értelmében az állam 2015. július 1-ig kivonul a médiumok tulajdonosi struktúráiból. Ez alól csak a köztársasági és a tartományi közszolgálati médium, valamint a kisebbségi nemzeti tanácsok által alapított sajtóorgánumok képeznek kivételt. Ebből kifolyólag nem kell privatizálni a Magyar Nemzeti Tanácshoz  tartozó magyar nyelvű sajtóorgánumokat sem. A törvény elfogadása után az MNT társalapítója maradhat  Magyar Szó Lapkiadó Kft.-nek, a Hét Nap Lapkiadó Kft.-nek.

A közmédiumokról szóló törvényt szabályozza a Szerbiai Rádió és Televízió valamint a Vajdasági Rádió és Televízió működését, előírja az állami költségvetésből történő pénzelésüket 2016-ig, majd pedig a kötelező előfizetési illeték útján történő finanszírozásukat. Az illeték összege nem haladhatja meg az 500 dinárt.
Maja Gojković a parlament elnöke augusztus 4-ére hívta össze a következő parlamenti ülést, melyen kinevezik az új pénzügyminisztert. A pénzügyminiszteri posztra Dušan Vujovićot, volt gazdasági minisztert jelölték.