2024. május 17., péntek
MAGYARKANIZSAI MARATON

Úszás, futás és éjszakai gyaloglás

Krisztusi korba lépett a magyarkanizsai nemzetközi futó- és úszómaraton

Augusztus 9-én rendezik meg Magyarkanizsán a 33. nemzetközi futó- és úszómaratont. A hagyományokhoz híven ezúttal is délelőtt kerül sor az úszásra, délután pedig a futásra, emellett a program idén egy éjszakai gyalogtúrával is gazdagodott.

Az úszómaratonra a verseny napján 7.30-tól 9.45-ig lehet nevezni a magyarkanizsai Tisza-parton, 10 órakor ugyanis már meg is kezdik hagyományos nyitószámukat a katicabogarak, azaz a legfiatalabbak. Ugyanekkor indulnak az autóbuszok a rajthelyekhez, a 600, 800 és 300 méteres szakaszok startjaihoz. Az úszószámok eredményhirdetéseire 13 órakor kerül sor, amit rendhagyó módon tésztaparti követ majd. Az úszás nevezési díja, az óvodások kivételével, mindenkinek 500 dinár.

A futómaraton a tavalyihoz hasonlóan idén is Magyarkanizsa utcáin zajlik majd, a különböző futószámok pedig 200, 1500, 3000, illetve 9000 méteres távokat foglalnak magukban. Ezekre a nevezés szintén a strandon történik 14-től 16 óráig, melynek díja az úszáshoz hasonlóan 500 dinár. A 9 kilométeres távon történő futást előreláthatóan 18 és 20 óra között bonyolítják le, az eredményhirdetésre pedig 21 órakor kerül sor. 13 órától extrém kiképzést, azaz úgynevezett TRX- és boot camp bemutatót tekinthetnek meg a rendezvény látogatói, 19.30-tól pedig szórakoztató műsorral várják a nézőket és a sportolókat.

Az idei maraton külön érdekessége, hogy egy napon kerül megrendezésre a magyarkanizsai Természetjáró Egyesület 9. nyári nemzetközi gyalogtúrájával. A tavalyitól eltérően az egyesület idén éjszakai sétát tervez, amely egy 26 km-es távot foglal magában a magyarkanizsai strandtól, át a martonosi töltésen, egészen a horgosi Túrú-tanyáig. A célba érést nagyjából éjjel 3 órára tervezik, a túrázókat pedig tábortűz, élő zene, illetve garantáltan jó hangulat fogja várni a helyszínen. Akik az éjszakai gyalogtúrán szeretnének részt venni, azoknak egy jelentkezési lapot kell kitölteniük a futómaratonra való nevezés ideje alatt a magyarkanizsai a strandon. A gyalogtúra ingyenes, viszont a visszautat mindenkinek magának kell megoldania, akár vonattal, akár autóbusszal vagy egyéb járművel. A szervezők minden résztvevőnek pólót és emlékérmet ajándékoznak.

– Korosztálytól és nemtől függetlenül bárki részt vehet a túrán. Nem lesz nagy tempó, nem versenyről van szó, bárki képes ezt a távot teljesíteni. A legfiatalabb túrázó 3 éves korában kezdte ezt a túrát lesétálni, a legidősebb gyaloglónk pedig általában 80 éven felüli – mondta Berec Sándor, a Természetjáró Egyesület elnöke.