2024. május 2., csütörtök

Működik is, meg nem is

Egy éve van használatban a videopók, rendőrhiány miatt azonban nem üzemel teljes kapacitással

Egy évvel ezelőtt kezdték tesztelni az úgynevezett videopók rendszert. Hasonló rendszer működik már Belgrádban, Újvidéken, Kragujevacon és Požarevacon is. A videopók nem más, mint egy software, ami folyamatos kommunikációs kapcsolatban van a pókot kezelő munkatársak és a diszpécserközpont között, ahol egy közlekedési rendőr ügyel. Ennek a rendszernek a célja, hogy a pók zavartalanul működhessen, nincs szükség a közlekedési vagy a kommunális rendőr terepi jelenlétére. Tehát amennyiben a terepen tartózkodó, pókot kezelő munkatárs egy olyan járművet vesz észre, amely szabálytalanul vagy nem megengedett helyre parkolt, felvételt készít a járműről, egyet a távolból, hogy látszódjon a szabálysértés, illetve lefényképezi a járművet annak minden oldaláról, ez fényképes bizonyíték lesz az elszállításra váró jármű állapotáról. Ezeket a fényképeket a videorendszeren keresztül továbbítja a diszpécserhez. Miután a közlekedési rendőr látta a szabálysértő járművet, visszaigazol, és a pók csak ez után szállíthatja el a járművet.

Mint azt a Parking Kommunális Közvállalat sajtófelelősétől, Jasmin Stevanovićtól megtudtuk, a videopók ugyan működik, de nem teljes a kihasználtsága, mert nincs elég közlekedési rendőr.

– A videopók lényege és a rendszer célja tulajdonképpen az, hogy a pók a közlekedési rendőr és felügyelő jelenléte nélkül is el tudja végezni a munkát. A videopók annak ellenére, hogy alkalmazható és egy élő projektumról van szó, mégsem működik teljes kapacitással a közlekedési rendőrök elfoglaltsága miatt. Ezt leszámítva is hatékonyabb a pók munkája, s ennek köszönhetően pedig megfelelőbb a kommunális rend a városban – nyilatkozta Jasmina Stevanović.