2024. május 19., vasárnap

Fesztivál és falunap Oromon

A hétvégén korántsem volt csendes az amúgy nyugalmas észak-bácskai falu, pénteken és szombaton sikeresen lezajlott a Malomfesztivál, vasárnap pedig ugyanott falunapot tartottak. A medence környékén valódi sátortábor alakult ki, egész Vajdaság területéről érkeztek fiatalok a hetek óta reklámozott, és igen jónak ígérkező kétnapos fesztiválra. A hazai Lábos Electric Orchestra és a magyarországi Tudósok zenekar húzónevek mellett volt borkóstoló és Nagy István ősi tűzzománc technikával készült képeinek, ékszereinek és használati tárgyainak kiállítását is megcsodálhatták a résztvevők. A fesztivál népszerűségét a számok bizonyítják: szombaton mintegy 600 fiatal érkezett az esti koncertekre. A nagy sikerre való tekintettel valószínűleg hallani fogunk jövőre is a Malomfesztiválról.

Vasárnap ünnepelték az oromiak a falunapot. Lékó Róbert, a helyi közösség elnöke elmondta, hogy a valós dátum novemberben van, ám az ünnepléshez mégis alkalmasabbak az aratómunkálatok utáni nyári hétvégék, amikor szívesebben mozdulnak ki a falubeliek is.

– Igazi családi programokat szerettünk volna szervezni, hogy mindenki találjon kedvére valót. Drága fellépő vendéget nem hívtunk, a programok anyagilag nem terhelik meg a falu költségvetését. A főzőverseny költségeit a benevezők állják, zenét pedig mi is tudunk szolgáltatni – mondta.

Idén borjúpörköltet kellett elkészíteni annak, aki részt akart venni a főzőversenyen, összesen 15 csapat nevezett be, de versenyen kívül is lehetett a helyszínen paprikást, rostélyost készíteni, a hangsúly az együttléten volt. S amíg elkészült az ebéd, sorra lehetett látogatni a kézműves sátrakban kínált érdekességeket, sőt Orom sportéletével és tanyavilágával foglalkozó monográfiát is lehetett kapni. A gyerekeket játékos vetélkedővel kötötték le a szervezők, a felnőtteknek pedig igazi látványosság volt a helyszínre érkező oldtimer gépkocsik és motorkerékpárok bemutatója, köztük olyan darabokkal, amelyek a középkorú és idősebb generációkban igazi jugo-nosztalgiát ébreszthettek. A látványos, szépen megőrzött gépkocsikra pedig szavazni is lehetett, hogy kiderüljön, melyik jármű nyeri el az oromi közönség tetszését. Aki nem kívánt a helyszínen a főzéssel bajlódni, annak sem kellett éhen maradnia, ugyanis birkapörköltet főztek az ínyenc vendégek számára, de aki esetleg ettől megszokottabb étekre vágyott, az választhatott a hamburger és a roston sült csirkemell között.