2024. május 19., vasárnap

Fölkarolták a martonosi gyerektábort

A martonosi Játszókuckó idei, tizedik tábora nem valósulhatott volna meg a helybeli lakosok összefogása nélkül. Amikor kiderült, hogy a magyarkanizsai önkormányzat idén nem tudja támogatni a Martonosi Helytörténeti Társaság által szervezett gyerektábort, szinte bizonyos volt, hogy elmarad a Játszókuckó. Ám ekkor a helyi vezetőség úgy döntött, kiáll a legkisebb martonosiak érdeke mellett, s a helyet és az étkeztetést biztosítja a táborozóknak, rajtuk kívül pedig a Horgászok Egyesülete, több magánszemély és vállalkozó is támogatja őket.

– Tulajdonképpen a falu karolta föl a táborunkat, ami külön öröm a számomra, ez is bizonyítja, hogy fontos, amit csinálunk. Az a célunk, hogy megismertessük a gyerekekkel a helytörténetet és mindazt, ami érték a falu számára, a kézműves-foglalkozásokkal pedig, hogy megtanulják becsülni a kézzel készült dolgokat – mondta Kávai Bózsó Ildikó táborszervező.

A sikeresen működő tábor most is hétfőtől péntekig tart, az öt nap alatt pedig meglátogatják a falu templomát, a kosárfonó-múzeumot, a falu tájházát, valamint kirándulást tesznek a Tisza néptáncegyesület táborában a horgosi Túrú-tanyán, ahol táncházzal várják majd a gyerekeket. A tábor bejárós, így a foglalkozások 9-től 17 óráig tartanak, s mindennap kézműves-foglalkozáson és népi hagyományos játékokon vesznek részt.

– A táborban vannak visszajáró gyerekek, sőt ez alatt a tíz év alatt már van olyan generáció, amely közül többen kisegítőként térnek vissza foglalkozni a gyerekekkel. Nagyon jó látni rajtuk, ahogy belemerülnek a munkába, nem csak túl akarnak esni egy-egy foglalkozáson. Láthatóan fejlődik a kézügyességük, és türelmesebbek is. Sőt az tetszett nagyon, hogy tegnap kiskutyákat készítettünk papírból, amelyeknek aztán maguktól neveket adtak a gyerekek, és játszottak is velük. A papírból készült tárgyak mellett igyekszünk a népi technikákat is bemutatni, mint a nemezelés, csuhézás, gyöngyfűzés.

A tábori foglalkozásokat Bite Zsinka Andrea, Kávai Bózsó Ildikó, Kávai Andor, Börcsök Beatrix, Márki Annamária, Faragó Helga, Bite Róbert és Farkas Dénes vezetik.