2024. május 17., péntek
KÉZILABDA

A kézilabda ünnepe Magyarkanizsán

Minden túlzás nélkül lehet azt állítani, hogy Magyarkanizsa Európa egyik legrangosabb kézilabdatornájára készül: a Tisza-parti városban augusztus 22. és 24. között az az EHF-kupa győztes MOL-Pick Szeged, a lassan sztárcsapattá váló szkopjei Vardar, Tunézia válogatottja, valamint a našicei Nexe, a velenjei Gorenje és a belgrádi Partizan küzd majd meg egymással. A 4. Kanizsa-kupáról Dukai Ferenc, a szervezőbizottság elnöke nyilatkozott:

– Már 17-én megérkezik a finn bajnokcsapat, a Helsinki, amely itt készül, és ugyan nem vesz részt a tornán, de lejátszik egy-egy mérkőzést négy csapattal. 19-én jön Tunézia válogatottja. A többi résztvevő klubok aztán sorra érkeznek, s pénteken belevágunk a tornába.

Nagy bátorság volt ezt a tornát összehozni. Hogy mertek ebbe belevágni?

– A tornát három évvel ezelőtt indítottuk el, amelyben nagy szerepe volt Vladan Matić volt szerb szövetségi kapitánynak, és felkarolta Aleksandar Blagojević, a Partizan elnöke is. Akkor még eszünk ágában sem volt, hogy idáig jutunk, sőt, még az idén sem gondoltuk, de elkezdtük a tárgyalásokat a részvevő csapatokkal, s mivel nagyon szeretnek itt, Magyarkanizsán, szívesen jönnek. Nagyon jó kis szervezőcsapatunk van, valóban jó közösség, a kanizsai gyógyfürdő pedig ideális feltételeket nyújt, hiszen a csapatoknak nem is kell kimenniük a komplexumból, s ez óriási előny. Ezzel az előnnyel élnünk kell. Bahrein kézilabda-szövetsége például két IHF-játékvezetőt küld majd a saját költségükön, mert a bahreinieknek is jó tapasztalataik vannak Magyarkanizsa kapcsán, s őszre egy 12 napos előkészületre érkezik majd az ottani bajnokcsapat. Januárban Angola női és férfiválogatottja volt itt, most pedig az ifik. E torna nyomán azt reméljük, hogy azt az EHF is felveszi majd a hivatalos programjába jövőre, s most először történik meg, hogy a meccsekről élő tévéközvetítés lesz a Vajdasági Televízió jóvoltából, amelyet a magyar sportcsatornák is átvesznek. Ez óriási előrelépés. A helyi önkormányzat komolyan vette a tornát, s szellemileg és anyagilag nagyon komolyan támogatja. Ha ekkora az összefogás, mindjárt könnyebb.

Igen rangos vendégeket hívtak meg.

– Vanja Udovičić szerbiai sportminiszter jelen lesz, meghívtuk a tartományi tisztségviselőket, a Szerbiai Kézilabda-szövetség részéről Velimir Marjanović elnök és Božidar Đurković főtitkár jelezte érkezését, Vetési Iván, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke is jön, de meghívtuk a Magyar Kézilabda-akadémia vezetőit, elsősorban Mocsai Lajos főigazgatót, a magyar férfiválogatott vezetőjét, Kovács Pétert és Mocsai Tamást, aki most a fiatalokkal foglalkozik az akadémián. A VMSZ részéről Pásztor István elnököt és Pásztor Bálint köztársasági képviselőt várjuk. Itt lesznek a szponzoraink is, így Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója és még sok kézilabdabarát. Nem akarom elkiabálni, de valószínűleg itt lesz Andrea Lekić, aki a világ legjobb játékosa volt 2013-ban, és Momir Ilić, akit meg 2012-ben kiáltottak ki a legjobbnak.

Ennek a tornának a megszervezése biztosan nem kis pénz. Hogy bírja egy ilyen kisközség mindezt lefedni?

– A közvetítés miatt sokan megérezték ebben a reklámlehetőséget, így nem szabad kihagyni a szerbiai OTP Bankot, a Potisje Tondachot, a Keramikát, a Nexe képviseletét és persze az önkormányzatot, de folynak még a tárgyalások a NIS-szel és a Sat-Trakttal is. Ezenkívül rengeteg cég hozzájárul a torna megszervezéséhez.

Nem ez lesz az idén az első ekkora horderejű verseny Magyarkanizsán, hiszen a közelmúltban rendezték meg a Mediterrán Bajnokságot birkózásban. Az az ember érzése, hogy fellendült a sportturizmus Magyarkanizsán. Ezzel kapcsolatban milyen terveik vannak még?

– Egyértelműen fel szeretnénk fejleszteni a sportturizmust Magyarkanizsán. Most folyik itt a strandröplabda-bajnokság, s komoly terveink vannak a továbbiakra nézve, hiszen 2015-ben meg szeretnénk rendezni egy nosztalgiakupát, amelyen a volt jugoszláv tagköztársaságok kézilabda-válogatottjai lépnének fel. Bátor elképzelés az is, hogy 2016-ban szeretnénk megpályázni a strandkézilabda-Eb-t. Még ebben az évben el szeretnénk hozni egy bemutató meccs erejéig a BL-győztes Győri ETO női csapatát és a Vardart. Az már szinte biztos, hogy még idén Szerbia és Magyarország női válogatottja egy felkészülési mérkőzést játszanak itt nálunk.

A csapatokat nézve, kit vár az első helyre?

– A szegedieket vagy a szkopjeiakat, de ebbe a „viszályba” beleszólhat Tunézia is. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi csapatot le kell írni.

A belépődíjak hogyan alakulnak?

– Megpróbáltunk teljes mértékben az itteni szurkolók zsebéhez alkalmazkodni, így pénteken 200, szombaton 250, vasárnap pedig ismét 200 dinár lesz a belépő. A gyerekeknek 70 dinár, a komplett tornára pedig 500 dinárba kerül. A nézők biztosan élvezni fogják a mérkőzéseket, s még olyan lehetőség is adódik majd, hogy a MOL-Pick Szeged EHF-serlegével fényképezkedhessenek.

A torna programja

Péntek

16 óra: Vardar–Tunézia

17.30: ünnepélyes megnyitó

18.15: MOL-Pick Szeged–Gorenje

Szombat

10 óra: Gorenje–Nexe

12.15: Partizan–Vardar

18 óra: Nexe–MOL-Pick Szeged

20.15: Tunézia–Partizan

Vasárnap

12 óra: a lányok mérkőzése

13.15: a fiúk mérkőzése

15 óra: az 5. helyért

17 óra: bronzmérkőzés

19 óra: döntő