2024. május 3., péntek

Pajtić: Az SZHP semmit jót nem hozna

Tadić újdemokratái addig nem tárgyalnak a DP-vel, míg az rendet nem tesz saját berkein belül

Arra a hírre reagálva, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt első embere szerint Vajdaságban egységkormányt kellene alakítani, Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke, tartományi kormányfő kedden kifejtette: nem hiszi, hogy bármi jó származna abból, ha az SZHP belépne a vajdasági kormányba. Nem világos, hogy egy politikai szempontból természetellenes koalíció mi jót hozhatna az embereknek, fűzte hozzá Pajtić, mondván: Európában sehol nem hallott arról, hogy a köztársasági hatalom csak akkor hajlandó együttműködni egy regionálissal, ha ott ugyanolyan összetételű a hatalmi koalíció. Azoknak, akik felelősséggel bírnak ebben az országban, alkotmányos, törvényes és politikai kötelezettségük, hogy együttműködjenek a hatalom minden szintjén, emelte ki Pajtić.

Közben az Új Demokrata Párt közleményben tudatta: addig nem folytatják a tárgyalásokat a DP-vel a tartományi hatalom átalakításáról, amíg a demokraták nem tesznek rendet pártjukon belül. A DP berkeiből nemcsak a két párt közötti együttműködés témájában hangzanak el igencsak eltérő nyilatkozatok, hanem a DP és az SZHP együttműködésével kapcsolatban is ez jellemző, áll a közleményben.

A hétfői nyilatkozatok értelmében még úgy tűnt, hogy a DP, az ÚDP és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga összehangolták álláspontjukat a vajdasági hatalmi koalíció működésével kapcsolatban. A felek egyetértettek abban, hogy Vajdaságot a továbbiakban is a DP–VMSZ–VSZL hatalmi koalíciónak kellene vezetnie, az ÚDP-vel kibővítve.