2024. április 28., vasárnap

Külhoni Magyarságért Díj a Magyar Szónak

A magyar miniszterelnök a 70 éves napilapunk mellett a KMV-t is kitüntette
Varjú Márta főszerkesztő átveszi az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől

Varjú Márta főszerkesztő átveszi az elismerést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől

Kedden a magyar Parlament Vadásztermében adták át a Külhoni Magyarságért Díjakat. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Varjú Mártának, a 70 éves Magyar Szó főszerkesztőjének, Szilágyi Miklósnak, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője szervezőbizottsága elnökének, a Csernátoni Haszmann Pál Múzeum, a Zelletörzs Kulturális Társaság, a Diakónia Keresztény Alapítvány, a Gyulafehérvári Caritas Szervezet, a Kanadai Kulturális Tanács, a Kárpátalja című hetilap, a svédországi Őrszavak Anyanyelvápoló Egyesület, valamint a Szlovákiai Társadalmi és Közművelődési Szövetség (CSEMADOK) képviselőjének és Tamás Aladárné Szűcs Ilona felvidéki pedagógusnak adta át a rangos elismerést.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar nemzet egy és oszthatatlan, éppen ezért rendkívül fontos, hogy minden nemzetrész megőrizze örökségét, mert ezzel az egyetemes magyar nemzet örökségét őrzi. A Külhoni Magyarságért Díj a megbecsülésről szól, mondta a miniszterelnök-helyettes, arról, hogy az egyes nemzetrészek megőrzik és tovább építik sajátosságaikat, de ezzel egyidejűleg építik a magyar nemzetet is, mert nincs egyetemes magyarság Erdély nélkül, Felvidék, Kárpátalja vagy Vajdaság, de a diaszpórában élő magyarság nélkül sem. A kulturális értékek megőrzése és tovább örökítése nemcsak a nemzetrészek, hanem az egész nemzet megmaradását szolgálják.

Semjén Zsolt köszönetet mondott a díjazottaknak, hogy áldozatos munkájukkal az egész nemzetet szolgálták, a megmaradásunkért dolgoztak.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár ünnepi beszédében elmondta, hogy a Külhoni Magyarságért Díjat 2011 óta minden évben olyan személyeknek és szervezeteknek adják át, akik és amelyek a Szent István-i örökség hordozói és továbbörökítői: kötődjön munkásságuk a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban vagy a gazdasági életben betöltött szerepükhöz.

A Szent István-i örökség pedig a keresztény értékrend és az erkölcsi mércék lefektetése volt, amelyek utat mutatnak, hogyan tudunk helyesen élni és hogyan tud a magyarság évezredeken át fennmaradni. A kitüntetettek Potápi szerint ezen a szent istváni úton haladnak: „Szent István királyra, nem csupán emlékezni kell, hanem éltetni is szellemiségét. Ez pedig csak tettek által lehetséges. A Külhoni Magyarságért Díj ezeknek a tetteknek az elismerése, és a tettek mögött álló teljesítményé, elhivatottságé, amit a magyar nemzet fennmaradására fordítottak” – mondta.

Vajdaságból Varjú Márta, a 70 éves Magyar Szó főszerkesztője és Szilágyi Miklós, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője szervezőbizottságának elnöke vehette át az elismerést

Vajdaságból Varjú Márta, a 70 éves Magyar Szó főszerkesztője és Szilágyi Miklós, a Középiskolások Művészeti Vetélkedője szervezőbizottságának elnöke vehette át az elismerést

Idén 11 szervezet illetve személyiség kapta meg a Külhoni Magyarságért Díjat.

- Minden kitüntetésnek, díjnak az adja a jelentőségét egy közösségben, hogy elismerje és felmutassa a példaképeket. Ezzel a gesztussal szeretnénk őszintén megköszönni nemzetünk nevében az eddig elvégzett kitartó, elhivatott munkát. Jó példával azok a kiemelkedő személyek, szervezetek járulnak elő, akik megmutatják a helyes utat a helytelennel szemben. Nemzetünk fennmaradásának útján ugyanis szükséges az a tudás, ami alapján meg tudjuk különböztetni az értékest és értéktelent. Ez az elválasztás mutatja meg mindannyiunk számára, hogy mi az, amit továbbörökítünk, amit a gyermekeinkre hagyunk. Ezen a jeles ünnepen és az alkalmából megtartott díjátadón olyan embereket és cselekedeteket ünneplünk, akik és amelyek méltán képviselik az egyetemes magyarság múlhatatlan, örökérvényű értékeit. A mai napon díjazott, az élet számos területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyarok ezeket az értékeket, a magyarság örökségét ápolják, fejlesztik és adják át nekünk, mai magyaroknak és a jövő nemzedékének - mondta a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkár.

A Külhoni Magyarságért Díj vajdasági díjazottjaival hétvégi számunkban olvashatnak interjút.