2024. május 18., szombat

Szent István-ünnep Horgoson

A történelmi múlt idézése és a jelenkorra való reflexiókkal megtűzdelt beszédek jellemezték a vasárnap este tartott horgosi Szent István-ünnepséget. A hagyományokhoz híven idén is ünnepi katolikus szertartással, valamint kultúrműsorral tisztelegtek az államalapító emléke előtt.

– A magyar nép 1100 évig fennmaradt, a történelem viharait átvészelve ma is itt vagyunk, és magyarul beszélünk. Az a kérdés, hogy mennyi van hátra. Hátravan-e még 1100 év, vagy 500, vagy esetleg még 2000-3000 év is? – tette fel a kérdést Kalmár Ferenc, a KDNP országos alelnöke, aki a rendezvény díszvendége volt. Azt is elmondta, hogy szegedi volt országgyűlési képviselőként úgy érzi, Szegednek nemzetpolitikai kötelessége tartani a kapcsolatot a vajdasági, főleg a Tisza-vidéki magyarsággal, és segíteni a megmaradásukat.

A szegedi képviselő mellett a helyi közösség elnöke, Bacskulin István intézett ünnepi beszédet a közönséghez, ezt követően pedig zenés művelődési műsor következett, melyben fellépett a templomi kórus, Fábián Mónika népdalénekes, Nagy Torma Zsuzsanna és Nagy Torma Julianna, akik hegedűn és fuvolán játszottak etűdrészleteket, valamint a szabadkai Népszínház magyar társulatából Szőke Attila színművész szavalta József Attila Levegőt! c. versét, majd Pálfi Ervinnel közösen az Ó, Szent István, dicsértessél c. népdalfeldolgozást adták elő gitáron.

A műsor végén alkalomhoz illő, egyedi, színházi elemeket tartalmazó táncos produkciót mutatott be a horgosi Cibere és a Gubanc táncegyüttes.

A rendezvény végén Gutási Ákos főtisztelendő megáldotta a Boldogasszony-keresztet és a Szent István-szobrot, majd szokás szerint mindenki egy szál virággal járult a kereszt tövéhez. Este nyolc órától szabadtéri filmvetítést tartottak, ahol a Honfoglalás c. rockopera színházi feldolgozását láthatta a közönség.