2024. május 4., szombat

Hétvégén Origo Open Fest!

Augusztus 22-e és 24-e között tartják meg a 2. Origo Open fesztivált Topolyán

A tavaly nyáron sikeresen debütáló fesztivált a topolyai Origo Egyesület szervezi meg, és az esemény apropóján sajtótájékoztató keretében Tölgyesi Huba, az Origo elnöke, Gordana Karabasil, az egyesület alelnöke és Kozma Tibor ismertette a legfontosabb tudnivalókat.

A fesztivál központi része a tavalyihoz hasonlóan egy szabadtéri mozi, ahol magyar filmeket szerb felirattal, illetve szerb filmeket magyar felirattal vetítenek. Sokáig kérdéses volt, hogy melyik alkotások kerülnek fel a repertoárra, de most már végleges a lista. Pénteken a topolyai Sörfőző Kornél Boldog-szomorú város című rövidfilmje után a Maestro és a Krugovi (Körök) című filmet tekinthetik meg az érdeklődők. Szombaton, az egyesület által kiírt Babiloni harmónia c. pályázat eredményhirdetése után a Dolazim sa muzikom i bojama (Zenével és színekkel érkezem), a Kiril Džajkovski és a The Box című film kerül bemutatásra. Vasárnap este egy horvátországi filmet tekinthetnek meg az érdeklődők „Oš me pozdravit u busu?” címmel, amelynek ez lesz a szerbiai premierje. Ezt követően a Mizar – The Star of Hope és az Ako nikoj ne sviri című alkotásokat nézheti meg a nagyérdemű. A filmvetítések helyszíne a katolikus templom melletti tér.

A fesztivált számos kísérőrendezvény fogja még színesebbé tenni. Pénteken egy képzőművészeti kiállítás nyílik, amelyen topolyai és környékbeli fiatal alkotók mutatkoznak be. Szombaton családi napot tartanak a Topolyai-tónál, a szélmalomnál, ahol bemutatkoznak különböző helyi civil szervezetek és sportklubok, valamint a napot jelenlétével színesebbé teszi az újvidéki Kreativni Pogon. Vasárnap 14 órai kezdettel a központi áruház mögötti parkolóban extrémsport-versenyre kerül sor, de a pálya egész nap a fiatalok rendelkezésére áll, szabadon használhatják. A záróprogramra a tóparti Brazooka Barban kerül sor vasárnap este.

Az esemény társrendezője a P. K. Izlog Ideja, ahol szintén színes program várja az érdeklődőket a fesztivál ideje alatt. Péntek délután fellép a kúlai Branko Kostić – Gera, este pedig a szabadkai Darez Selecta és a zentai Give Peace a Chance, míg szombaton a topolyai Viki Selecta és az egyre ismertebb adai Sin Seekas.

A szervezők az idén egy újítást vezettek be. A Facebook-oldalukon egy pályázatot hirdettek meg, amire olyan fiatalok jelentkezését várták, akik hajlandóak lennének önkéntesként segíteni a munkájukat. A hat fiatal számára biztosítanak kétszeri étkezést, üdítőitalt, megkülönböztető pólót, de mindenekelőtt sok tapasztalatot és jó hangulatot. Emellett meg kell jegyeznünk azt is, hogy két műhelymunkát is szerveznek számukra, amelyen természetesen minden érdeklődő részt vehet, szombaton a filmezéssel, filmkészítéssel kapcsolatban, vasárnap pedig a szervezőmunkával, a fesztiválszervezéssel ismerkedhetnek meg. A foglalkozások helyszíne az Izlog Ideja klub.

Az eseményt Topolya község különböző szervezetei, a Művelődési Ház, a Topolyai Múzeum, az Ifjúsági és Sportminisztérium A fiatalság nagysága 2014 pályázaton keresztül, ezenkívül a topolyai Sat-Trakt, a Pöttker Kft. és a Monster Energy Drink támogatták.

Bővebb információt és további hasznos tudnivalókat az esemény Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.