2024. május 19., vasárnap

A kisemmizett falvak elnéptelenednek

A vajdasági birtokok és szövetkezetek privatizációjának többségét felül kell vizsgálni – A kisrészvényesek tiltakozó gyűlése Bácsfeketehegyen

Több mint negyven mezőgazdasági birtok és szövetkezet privatizációjának felülvizsgálatát kezdeményezte eddig a Vajdasági Kisrészvényesek Egyesülete a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségnél, valamint a belügyminisztériumnál, de eddig szinte semmi sem történt ezekben a kérdésekben. Ezért gondolták úgy az egyesületben, hogy szükség van egy újabb tiltakozó megmozdulásra, amelyen nyomatékosítanák elvárásaikat. A tiltakozó gyűlést Bácsfeketehegyen tartották meg, amelyen néhány száz érdeklődő jelent meg.
Az egybegyűlteket a szervezők és helybeli kisrészvényesek nevében Pajo Čekić üdvözölte, hangsúlyozván, hogy a tíz éve elindított privatizáció a neoliberális kapitalizmus kegyetlen valóságát teremtette meg, amelynek során a többséget kisemmizték, egyeseket viszont mérhetetlenül nagy vagyonhoz juttatták. A legtöbb szabálytalanság a cégek értékének felbecsülésében történt, a húszmillió eurót érő cégeket például kétmillióra becsülték, és az árveréseken még ennél is kevesebbért keltek el. Ezzel a falvaktól elvették a megélhetést, nem csoda, hogy elnéptelenednek. Köszönetet mondott a helyi önkormányzatnak, hogy támogatja megmozdulásukat. Az egybegyűltekhez szólva Veselin Muhadinović, az egyesület elnöke elmondta, hogy a gyűlést követően Belgrádba mennek, s a megfogalmazott követeléseiket átadják a kormányfőnek, hiszen az korábban megígérte segítségét. Branislav Janjušević, az egyesület titkára a zobnaticai birtok esetében történt visszaélésekről szólt, majd egymást követték a felszólalók Szikicsről, Krivajáról, Kúláról, Torzsáról, Keresztúrról, Szivácról… Az összejövetelen felszólalt Zaharije Trnavčević ismert újságíró, aki szintén támogatásáról biztosította a kisrészvényeseket.
A gyűlés végén Janjušević titkár felolvasta az összejövetel határozatait, amelyeknek legfontosabbika felülvizsgálni a mezőgazdasági vállalatok privatizációját, minden olyan esetben, amelyet az egyesület kezdeményezett.