2024. április 28., vasárnap

Vajdasági iszapbirkózás

Tegnap újabb érvek hangzottak el amellett, hogy miért támogatandó Pásztor István és Aleksandar Vučić, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt elnökeinek kezdeményezése, hogy Vajdaságban egységkormány alakuljon. Az SZHP kizárólag Vajdaság érdekeit tartja szem előtt, így most már a Demokrata Párttal is hajlandó lenne együttműködni a tartományi hatalomban, jelentette ki Goran Knežević, a haladók alelnöke. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga szerint is csakis átfogó politikai együttműködéssel juthat ki a tartomány az aktuális zsákutcából, mondta Bojan Kostreš, a párt alelnöke. Dinko Gruhonjić politikai elemző szerint ebben a történetben minden egy céllal történik: hogy kiírják a tartományi parlamenti választásokat.

DEMOKRATÁK ÉS/VAGY HALADÓK

Tegnapi nyilatkozatában Goran Knežević elismerte, hogy az SZHP korábban nem tudta elképzelni az együttműködést a DP-vel, álláspontját mostanra azonban megváltoztatta és hajlandó lenne a demokratákkal koalícióban irányítani Vajdaságot. Az SZHP alelnöke egyébként úgy véli, hogy a tartományban parlamenti választásokat kellene tartani, mivel az aktuális hatalom elveszítette legitimitását, ugyanakkor az ésszerűség és a költségek szempontjából ezt nem tartja pillanatnyilag kivitelezhetőnek. Knežević meglátása szerint Pásztor István egységkormánnyal kapcsolatos elképzelése elfogadható.

– Az a kormány átmenetileg irányítaná Vajdaságot. Ebben az időszakban el lehetne fogadni bizonyos törvényeket és megvalósítani a lefektetett célokat. Ezt követően írnák ki a tartományi parlamenti választásokat – magyarázta Knežević.

Azzal kapcsolatban, hogy mi történik akkor, ha a DP nem változtatja meg eddigi álláspontját és nem lesz hajlandó együttműködni, az SZHP alelnöke közölte: abban az esetben a demokraták nélkül alakítják meg az átmeneti kormányt.

Ehhez képest a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elképzelhetetlennek tartja a tartományi kormányt a DP nélkül. Ezt Bojan Kostreš, a liga alelnöke fejtette ki, aki azzal érvelt, hogy a demokraták nélkül csupán szűk többséget sikerülne biztosítani. A DP képviselői nélkül a tartományi parlamenti többség 63 képviselőt számlálna, ez pedig problémás lehet a fontos döntések meghozatalánál, érvelt Kostreš, aki úgy véli, legalább 67 képviselő szükséges a fenntartható többséghez.

A VSZL alelnöke hiszi, hogy Vajdaság csak abban az esetben hagyhatja el a zsákutcát, amelyben jelenleg van, ha a tartományban az összes politikai erő együttműködik, függetlenül a köztük lévő egyértelmű ideológiai különbségektől.

– Mindenkinek le kell nyelnie a keserű pirulát, aki azt szeretné, hogy a tartományi adminisztráció a továbbiakban is működjön. A tartományban az SZHP nélkül kétharmados a hatalmi többség, ugyanakkor megszavazhatunk mi bármit is, ha azt később a köztársasági hatalom nem támogatja. A köztársasági parlamentben pedig az SZHP képviselői képezik a képviselők négyötödét, így a támogatásuk nélkül semmit nem lehet elfogadtatni – fogalmazott Kostreš.

A DP részéről először Miroslav Vasin, a párt tartományi szervezetének elnöke közölte, hogy nem hajlandók részt venni az egységkormányban. A párt álláspontja szerint a vajdasági kormányt a továbbiakban is a DP–VMSZ–VSZL koalíciónak kellene irányítani, kibővítve az Új Demokrata Párttal, mondta korábban Vasin. Később Bojan Pajtić, a DP elnöke is megerősítette, hogy a párt nem látja értelmét az SZHP-vel való együttműködésnek.

Az ÚDP először támogatta az ötletet, hogy része legyen a tartományi kormánynak, később azonban közölték, megszakítják a DP-vel való együttműködést, mindaddig, míg a párt nem oldja meg belső problémáit.

MONTY PYTHON REPÜLŐ CIRKUSZA

Dinko Gruhonjić politikai elemző, a Vajdasági Újságírók Független Egyesületének (NDNV) elnöke szerint egyértelmű, hogy a tartományban semmi nem működik. Ennek több oka is van, ugyanakkor ezek közül a legkiemelkedőbb a pártpolitikai ok, nyilatkozta lapunknak Gruhonjić, mondván: a politikai szereplők továbbra sem törődnek a vajdasági emberekkel, számukra az szerepel előtérben, hogy miként őrizzék meg bársonyszékeiket.

– Mindez semmit nem változtat a tényen, hogy a Vajdasággal kapcsolatos, sürgető törvények közül egyet sem hoztak meg, a pénzelésről szólót sem. Nem világos, hogy a jogszabályok kidolgozásával megbízott szakértői munkacsoportokkal mi történt, miért álltak le a folyamatok. Persze erre a kérdésre elsősorban a köztársasági kormánynak és parlamentnek, valamint az SZHP-nek kellene választ adnia. Nem tartom reálisnak az egységkormányról szóló elképzelést, mivel nem világos, hogy miért állna érdekében a DP-nek és az SZHP-nek az együttműködés. Ez kivitelezhetetlen. Meg vagyok róla győződve, hogy minden egy elkerülhetetlen cél irányába vezet, ez pedig a tartományi választások kiírása – értékelte Gruhonjić.

Az ÚDP és a VSZL az elmúlt napokban jellemző fellépésével, gyorsan változó nyilatkozataival kapcsolatban az elemző megállapította: mintha Monty Python Repülő Cirkuszában szerepelnének. Egyik nap még azt nyilatkozzák, hogy a DP-vel kívánnak együttműködni az ÚDP-vel kibővített tartományi hatalomban, majd huszonnégy órával később az ÚDP már közli, megszakítja a tárgyalásokat a demokratákkal, taglalta Gruhonjić, mondván, ennek a cirkusznak a tartomány és a polgárok az áldozatai.

Az is feltűnő, hogy egy ideje senki nem beszél az ország alkotmányának a módosításáról, amelyre egyebek mellett a tartomány teljes leépítésének megállítása miatt lenne szükség, mondta az elemző.

Kérdésünkre, hogy mire számít, ha az SZHP valamilyen módon hatalomra jut a tartományban, Gruhonjić kifejtette: mivel a haladók tagadhatatlan óhaja, hogy minden szinten hatalomra kerüljenek, ezért arra számít, hogy az eddigi egy helyben topogás jó eséllyel megszűnik.

– Ezért tartom elképzelhetőnek, hogy nem lesz rossz, ha az SZHP hatalomra kerül Vajdaságban. Elképzelhető, hogy akkor majd tesznek valamit a tartományért, ugyanakkor az is megtörténhet, hogy ugyanúgy viselkednek majd, mint a DP, amely deklaratívan ugyan támogatta az autonómiát, a tettei azonban nem álltak ezzel összhangban – mondta Gruhonjić.