2024. május 2., csütörtök

Ukrán válság: Súlyos veszteségek érték az ukrán önkénteseket

Az ukrán hadművelet kezdete óta a legsúlyosabb veszteségeket szenvedték el az ukrán önkéntes belügyi alakulatok a Donyeck melletti Ilovajszk városáért folyó harcokban – közölte csütörtökön Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója. A Donbasz, Sahtarszk, Azov és Dnyipro nevű önkéntes alakulatok összesen 19 tagja esett el és 46 sebesült meg. Ez mintegy negyede annak a veszteségnek, amelyet a különleges belügyi alakulatok és a Nemzeti Gárda a szakadárok ellen indított műveletek során eddig összesen elszenvedtek.

A Nemzeti Gárda előző napi közleménye szerint egységeik behatoltak a kulcsfontosságú városba, de maradtak még „felkelők” egyes kerületeiben, akik ellentámadásokat indítottak. Herascsenko kijelentette: Arszen Avakov belügyminiszternek előbbre való a belügyi egységek tagjainak élete, mint hogy augusztus 24-éig, Ukrajna függetlenné válásának évfordulójáig bármi áron „felszabadítsák” Ilovajszkot. Közben a Nemzeti Gárda közölte, hogy erősítést és nehézfegyverzetet – aknavetőket, gránátvetőket és páncéltörőket, valamint légvédelmi rendszereket – küldött a Donbasznak Ilovajszkba.  

Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte, hogy az elmúlt 24 óra alatt öt ukrán katona vesztette életét, és 21 sebesült meg. Luhanszk közelében a szeparatisták ismét rálőttek egy menekülteket szállító, fehér zászlós autóra, és emiatt hárman – egy házaspár és ötéves gyermekük – életüket vesztették. A támadás ugyanazon a környéken történt, ahol hétfőn ért rakétatalálat egy menekültkonvojt. Az akkori támadásban 17-en haltak meg.

Liszenko megerősítette, hogy a Luhanszknál folyó harcokban megszereztek két deszantharcjárművet, amely az oroszországi, pszkovi légideszant-hadosztályhoz tartozik.

A Donyeck megyei kormányzóság friss közleménye szerint az elmúlt egy nap alatt a megyében 34 civil vesztette életét, és 24-en sebesültek meg. Luhanszkban már tizennyolcadik napja nincs áram és víz. A város vezetői azt közölték, hogy kenyér és alapvető élelem még kapható, de gyógyszer- és élelmiszer-szállítmányok már régóta nem érkeznek.

Az ukrán határőrök megkezdték a konvoj ellenőrzését

Az ukrán határőrök tegnap délután megkezdték az orosz humanitárius segélyt szállító teherautók ellenőrzését. Mindez még az orosz oldalon lévő határátkelő állomás területén zajlik. A mintegy kétezer tonna élelmiszerrel, vízzel, gyógyszerekkel, hálózsákokkal és áramfejlesztőkkel megrakott, több mint 280 teherautó augusztus 12-én indult el az orosz főváros, Moszkva környékéről, két nap múlva érkezett az ukrán határ közelébe, s azóta a rosztovi területen várakozott. A segélykonvoj első 16 kamionját – amely vasárnap már közvetlenül a határ közelébe érkezett – szerda este felkészítették az indulásra, s az orosz fél bejelentette, hogy a donyecki  átkelőhelynél megkezdték a vámkezelésüket.