2024. május 7., kedd

Gázai konfliktus: Folytatódik a hadművelet

Netanjahu: Ha a Hamász lő (bennünket), még nagyobb erővel fogunk válaszolni

„Az Erős Szikla hadművelet nem ér véget, amíg nem kapunk biztosítékot az izraeliek biztonságára. Ha a Hamász lő (bennünket), még nagyobb erővel fogunk válaszolni, és ha ebből nem értenek ma, megértik majd holnap, és ha holnap sem, akkor majd holnapután” – jelentette ki Benjámin Netanjahu, miközben a hadsereg tegnap újabb légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben, a palesztin fegyveres szervezetek pedig folyamatosan rakétákkal lövik Izraelt.

Az izraeli kormányfő, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az ideiglenes tűzszünet összeomlása után, kedd este végrehajtott légicsapások célpontja a Hamász fegyveres szárnyát, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádokat vezető Mohamed ed-Deif megölése lett volna. Így vagy úgy, az Ed-Deif likvidálási kísérletben kilőtt ház romjai között megtalálták Deif kislányát, feleségét, továbbá két gyermekét, de nem tudni, hogy Ed-Deif is életét vesztette-e. A Hamász szóvivője közölte; „Izrael súlyos árat fizet az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vezetőinek kivégzéséért”.

Palesztin források szerint életét vesztette négy palesztin, akiket egy korábban megölt rokonuk temetésén lőtt le az izraeli légierő. Egy másik légicsapásban Hán-Júniszban is meghalt egy palesztin, valamint egy a levegőből célba vett autó két utasa is. Szerda óta legkevesebb 22 palesztin vesztette életét, és több mint nyolcvanan sebesültek meg az övezet különböző részein, ahonnan számos rakétatámadást hajtottak végre izraeli területek ellen. Az egyikben egy lövedék súlyosan megsebesített egy férfit, aki egy óvodában segítette a gyermekek és az óvónők bunkerba jutását, de arra már nem maradt ideje, hogy maga is bemenjen az óvóhelyre. Az izraeli területekre folyamatosan lőtt gázai rakéták és gránátlövedékek ellenére Sáj Pirón oktatási miniszter bejelentette, hogy szeptember elsején mindenképp megkezdődik az új tanév.