2024. május 2., csütörtök

Szivárványosnak lenni elismerés

A szakkör évadzáró tárlatán

A szivárványcsúszda legtetején tanyázó, színekkel és formákkal varázsolók és alkotásaik töltik be a topolyai Művelődési Ház kiállítótermének terét augusztus 23-áig, míg a topolyai Kodály Zoltán MMK ipar- és képzőművészeti műhelye fennállásának tizenkilencedik évében és a huszadik alkalommal rendezett nyári kerámiatáborában született mintegy háromszáz gyermekalkotásból nyílt tárlat megtekinthető. A minap Kaćanski Dunja leendő egyetemi hallgató mellett, aki a 2005/2006-os tanévtől kezdve három iskolaéven keresztül volt a Szivárvány szakkör tagja, Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatója osztotta meg érzéseit, gondolatait a Németh Anna pedagógus alkotóegyéniség, kerámiaművész által vezetett műhely évadzáró tárlatának megnyitóján. Csípe Tímea a népszerű magyarországi szerző, Bartos Erika Bogyó és Babóca sorozatának A szivárvány című történetét idézte fel, a gyermekmese központi motívuma, a szivárványcsúszda és a Szivárvány szakkör jellemzői közötti párhuzamokra rámutatva.
– Húsz évvel ezelőtt, 1994-ben, mikor az első kerámiatábor megrendezésével Németh Anna tanárnő felvázolta a Szivárvány körvonalait, az út egy hasonló szivárványcsúszda mesebeli lépcsőin vezetett a magasba. A sikeres tábort a szakkör megalakulása követte a Kodály Zoltán MMK keretein belül. Az évek során a „szivárványosok” a csúszda tetejére szárnyaltak, és bebizonyosodott, hogy a Szivárvány sokkal több, mint egy szakkör. Pontosan, ahogy az idézett mese végén: a Szivárvány egy hely, ahol együtt örülnek a gyermekek, jól érzik magukat, barátkoznak. Az alkotás szabadsága és az öröme, a játékélmény évről évre tükröződik a kiállított alkotásokon. Szivárványosnak lenni elismerés. A szakkör különleges hely, az összetartozás, az egymásra figyelés, az önfegyelem, a felfedezés és a szabadon történő alkotás helye. (…) Németh Anna minden szakköri foglalkozáson látja a csodát, ugyanis látni az adott témát egyéni megfogalmazásban, ami a kis alkotó képzeletvilágának a tükre, maga a csoda. A megismerés segíti a gyermekeket a környező világ feldolgozásában, a megértés és az újraalkotás folyamatában. A rajzolás, a mintázás és egyéb technikai elemek elsajátításának lehetősége olyan nevelési terület, ahol a gyermeki fantázia, képzeletvilág, élmény sajátos, egyéni módon érvényesülhet – fogalmazott Csípe Tímea.
Németh Anna igényesen válogat a természetes, jó minőségű anyagokból, teret adva a képi és térbeli megjelenítés, az alkotás örömének, segíti a kreatív magatartás érvényre jutását – nyomatékosította a folytatásban. A Szivárvány-tárlat augusztus 23-áig él, még ma és holnap látogatható 9-től 12 óráig.