2024. április 28., vasárnap

Gyermekkori szembetegségek

A gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő látásfejlődés, melynek feltétele, hogy a szem egészséges legyen, illetve megfelelően alakuljon ki a látószervek egymással való kapcsolata. Az újszülöttkortól kezdve gyermekeink 25%-a kerül kezelésre szemészeti betegség vagy fénytörési hiba miatt. Ha figyelembe vesszük, hogy a szem a legfontosabb érzékszervünk, és csökkent működése a legtöbb szakmából kizárja az egyént, akkor érthető, hogy a gyermekek látásélességének javítása a szakember és a szülő közös törekvése. 

A kicsik körében leggyakoribb szembetegség, a kancsalság mellett számtalan más szemészeti probléma létezik, amelyek idejében elvégzett szűrővizsgálattal felismerhetők, kezelhetők.

 Kancsalság

A gyermekkor egyik leggyakoribb szemészeti problémája. Minden szülő megrémül, mikor felfedezi gyermekén a kancsalság tünetét. Nem szabad megijedni, de ki kell vizsgálni a probléma forrását. A kancsalság egy többnyire gyerekkorban kezdődő betegség, amire jellemző, hogy a két szem nem tud azonos pontba nézni, ezért nem beszélhetünk kétszemes látásról. A leggyakrabban vagy veleszületetten, 0 és 6 hónapos kor között jelentkezik, vagy 2,5–4 éves kor körül alakul ki, nagyon gyakran valamilyen lázas betegség következtében. Hátterében általában valamilyen fénytörési hiba áll. A tünet minden szülő számára rögtön észrevehető, mivel a gyermek egyik szeme előretekint a fixált tárgyra, a másik viszont nem a nézett pontra irányul, hanem a másik szem nézővonalával szöget zár be. Tehát egyenesen előre való tekintéskor nincs párhuzamos szemállás. Bármely életkorban észleljük, akár befelé, akár kifelé fordulnak a szemek, a lehető leghamarabb szakorvoshoz kell vinni a gyermeket, hogy megvizsgálja, nincs-e sürgősen kezelendő szembetegség a háttérben. A kancsalság okának tisztázása után a kezelés következik, mely sokszor hosszú évek kitartó munkáját jelenti, a szülővel közösen.

 Tompalátás

A látásfejlődés valamilyen (sajnos sokszor rejtett) zavara következtében csecsemő- vagy kisgyermekkorban kialakult, egy vagy mindkét szemet érintő funkciózavarát tompalátóságnak nevezzük. Az érintett szemnél a látásélesség nagy fokban csökkent, amit egyébként szervi, szerkezeti eltérés nem magyaráz. A szemek szervi betegségéhez is társulhat azonban tompalátóság, ezt ugyanolyan komolyan kell venni, és szintén kezelésre szorul. Fontos tudni, hogy idejében felismerve, megfelelő módon kezelve ez a betegség visszafordítható és legalább részben gyógyítható.

Ha egy gyermeket a szűrésről további vizsgálatra küldenek, nagyon fontos, hogy mielőbb kivizsgálják, mindezt nem szabad félvállról venni. Ha egy kiskorú nem lát rendesen, fejlődése, iskolai teljesítménye romlik. Ma már a megfelelő műszerezettségnek köszönhetően súlyos szemészeti problémákat is kezelhetünk.

A koraszülöttek esetében is számtalan veszélyeztető tényező lép fel, amelyek főként a többi szerv éretlensége miatt következnek be. Az esetlegesen éretlen tüdő, a néha fokozottabb agynyomás, a gyakran kialakuló vérszegénység ahhoz vezethet, hogy az ideghártya érképzéséhez szükséges speciális anyagok a normálisnál nagyobb mértékben szaporodhatnak fel a szem belsejében, ami kóros érburjánzást von maga után. Az így kialakult kóros érhálózat – kezelés nélkül – hegszövetté alakul. Mindez az ideghártya leválását indukálja, mely sajnos egyet jelent a vaksággal. Egyes szemészeti eltérések felfedezése érdekében a szervezett szűréseken való részvétel elengedhetetlen.

 Veleszületett rendellenességek

A veleszületett rendellenességek igen változatosak a szemen és környékén. Két betegségre különösen fel kell hívni a figyelmet: az egyik a veleszületett zöld hályog, a másik a szürke hályog.

Zöld hályog: A congenitalis glaucoma oka a csarnokvíz-elvezető rendszer fejletlensége, ill. lezártsága. A csarnokvíz elfolyásának akadályoztatása miatt megnő a szem belnyomása, ennek következtében a szemgolyó rostos burka kitágul. A szülő gyakran dicsekszik szép nagy szemű csemetéjével. A szemnyomás megmérésével könnyen eldönthető, hogy veleszületett zöld hályogról vagy csak megnagyobbodott szembogárról van-e szó. Ez utóbbi esetében nem észlelhető a megemelkedett szemnyomás. A zöld hályog állandó kezelést igényel, gyakran műtétek sorozata szükséges a szemnyomás normalizálásához.

Szürke hályog: Gyakoribb és kevésbé veszélyes a szürke hályog, amelynek műtéti megoldása ma már nem jelent problémát. Szürke hályogon a szemlencse elhomályosodását értjük, mely a gyermekkori gyengén látás 10%-át okozza. Statisztikai adatok szerint 250 újszülött közül egynél észlelhető ilyen elváltozás. A veleszületett szürke hályogok egy része azonban nem változik, sőt az élet előrehaladtával a lencse növekedése következtében kismértékben zsugorodik. Ilyenkor a műtét nem szükséges, a látásélesség teljes. Nem mindig egyszerű eldönteni, mikor tanácsos megoperálni. Életkor szerint ma az egyre koraibb műtéteket részesítik előnyben még akkor is, ha ismert, hogy a lencse hámsejtjei az első életévben nagyon aktívak, és hamar újratermelik a lencserostokat, vagyis a műtét után hamar kialakulhat az utóhályog. Ilyenkor természetesen ismételt beavatkozás szükséges. Gyakran felteszi a szülő a kérdést: Lehet-e a gyermek szemébe műlencsét beültetni? Kell-e neki a vastag szemüveg, vagy viselhet kontaktlencsét?

A csecsemőnél nem szabad lencsét beültetni, de végezhető olyan műtét, amely után 3-4 éves korban ez az eljárás megejthető. A beültetés halasztható, ha a gyermek látása szemüveggel jól korrigált, és a segédeszközt megszokta. Nagyon fontos a binokuláris látás megőrzése vagy kialakítása, ami nemegyszer évekig tartó kezelést jelent. Különösen nagy a veszélye a tompalátás kialakulásának félszemes szürkehályog-műtét után, amikor a másik szem tökéletes látása mellett gyakorlatilag mindig kialakulhat valamilyen fokú tompalátás a szürke hályoggal operált szemen.

 Gyulladásos megbetegedések

A gyulladásos megbetegedések közül gyakran jelentkezik az influenzás, náthás gyermek kötőhártyájának hurutos betegsége, melyet nem kell azonnal antibiotikumos cseppel kezelni. A gyulladás a felső légúti infekcióval párhuzamosan elmúlik, a kóros állapot idején elég a váladékos szemet langyos vízzel lágyan lemosni. Ha a váladék gennyes, és hosszabb ideig tart a betegség, akkor válhat csak szükségessé a szem kezelése.

Az utóbbi években nagy gondot jelent az allergiás kötőhártya-gyulladás. Főleg fiúgyermekek betegednek meg. Gyakran kíséri szénanátha ezt az állapotot. Az ismételten visszatérő, gyakran évekig tartó conjunctivitis kezelése szakorvos feladata.

A szemgolyó belsejében zajló gyulladás ijesztő tüneteket kelthet: a gyermek pupillájának területe sárgásan fénylik A sárgásfehér visszfény miatt macskaszemről beszélünk. Ez a tünet nemcsak gyulladásnak, de a szem belsejében levő daganatnak is következménye lehet.

A gyulladások hátterében gyakran Toxocara canis-fertőzés áll. A féreg lárvája bekerül a szem belsejébe, és ott vándorolni kezd, majd 1-2 év alatt elhal, miközben tokot képez maga körül. Vándorlása alatt súlyos gyulladást okoz a szem belsejében, ennek következtében hegesedés alakul ki. Ilyenkor ultrahangvizsgálattal kimutatható a lárva körül kialakuló ciszta. Ha a kezelést nem indul meg idejében, a látásélesség jelentősen csökken. A fertőzés oka a rendkívüli mértékben elterjedt kutyatartás és az általános higiénés szabályok be nem tartása. Nagyvárosok kutyatartói a kedvencüket gyakran a játszótéren sétáltatják, ahová régebben belépni sem volt szabad négylábúval. Sajnos az ebet sétáltatók igen ritkán hajlandók állatuk ürülékét összeszedni. A gyermekek piszkos homokban játszanak, hazafelé menet, útközben piszkos kézzel esznek. Ezt a betegséget tehát igen egyszerűen meg lehetne előzni.

 Szemsérülések ellátása

Nagyon fontos a sérülések ellátása gyermekkorban. Akadnak balesetek, amelyek kifejezetten gyermekkorban fordulnak elő: felléphetnek a maródások bizonyos formái (maró anyag üvegével való játszás közben történik a sérülés), égések, ceruza-, tollvégszúrások, sérülések ollóheggyel, játszótereken lengő hintavég által okozott tompa sérülés, szemüveg törése által ejtett vágások a szemhéjon és a szemgolyón. A gyermeknek nincs veszélyérzete, nem ismeri a körülötte levő tárgyak tulajdonságait, nem sejti tette következményeit. A sérülések ellátása mindig nehéz, gyakran még a vizsgálat is csak altatásban történhet. Fontos a gyermeket azonnal olyan helyre küldeni, ahol el tudják látni.