2024. május 4., szombat

Kajakkal a Nyári Akadémiára

Két németországi fiatalember, Urs Humpenöder és Simon Windmiller szokatlan módot választott, hogy eljusson Újvidékre, és részt vehessen a Nyári Akadémia munkájában. Ők ketten Ulm városából a Dunán kajakkal érkeztek.

– Átlépve a szerb határt azt tapasztaltuk, az emberek vendégszeretőek, bárhol kikötöttünk étellel-itallal kínáltak bennünket, így Vajdaságból a legjobb tapasztalatokkal térünk majd vissza – nyilatkozta Urs Humpenöder. – Nem bántuk meg, hogy nem a hagyományos közlekedési eszközöket választottuk, mint az autóbuszt vagy a vonatot, mert a húsz napon át, amíg tartott utazásunk, hat országon áthaladhattunk, hat nemzettel ismerkedhettünk meg és gyönyörködhettünk a településekben és magában a természet szépségében.

– A vajdasági németek is egykoron Ulm környékéről érkeztek ezekre a területekre, ők is szintén tutajokra rakodva utaztak a Dunán. Ezzel a cselekedetünkkel egyféleképpen tisztelegni szerettünk volna az ősök előtt, és újraélni történelmük egy periódusát – tette hozzá Simon Windmiller.