2024. május 5., vasárnap

A helyi fiatalság nagysága

Négy-négy topolyai, illetve kishegyesi és három szabadkai szervezet összesen 700 000 dinár támogatást nyert

Szerbia Ifjúsági és Sportminisztériuma az idén is meghirdette A fiatalság nagysága (Mladi su zakon) című pályázatát. A hatodik alkalommal kiírt pályázat abból a célból jött létre, hogy helyi szinten is támogatást nyújtson az olyan fiatalok részére, akik szeretnének valamit tenni azért, hogy a közösségükben minél több olyan probléma megoldódjon, ami közvetve vagy közvetlenül érinti őket.

A minisztérium a fiatalokat nem közvetlenül szólítja meg, hanem olyan ernyőszervezeteken keresztül, amelyek egy-egy régiót felölelve kapocsként szolgálnak. Topolya Község Fejlesztési Társulása a kezdetektől ilyen kapocsként működik, és a Szerbiában lévő huszonöt körzet közül az észak-bácskait fedi le. Mint azt Sörfőző Kornéltól, a fejlesztési társulás munkatársától megtudtuk, a májusban kiírt pályázatra minden eddiginél több pályázat érkezett be. Ennek fő oka az, hogy koordinátoraikon keresztül folyamatosan keresik a kapcsolatot a fiatalokkal, és próbálják rábeszélni őket, hogy pályázzanak, ugyanis viszonylag egyszerű a pályázati űrlap, és a pályázás során is minden segítséget megkapnak. Az is nagy segítség, hogy az anyagi eszközöket a fiatalok nem kapják kézhez, egy saját számlára, hanem a lebonyolítás során generált költségeket, tehát magukat a számlákat fedik le ők mint ernyőszervezet közvetlenül – fejtette ki Sörfőző. A beérkezett húsz pályázat közül tizenegyet ítélt sikeresnek az értékelőbizottság, ebből 4-4 szervezet a topolyai és a kishegyesi községből és 3 a szabadkaiból került ki. A pályázat során mintegy 700 000 dinár került kiosztásra. Sörfőző Kornél azt is elmondta, hogy mivel viszonylag kis összegű támogatásról van szó, a minisztérium azt kéri a pályázóktól, hogy olyan projektumokkal jelentkezzenek, amelyeket önkéntes munkával is sikeresen végre tudnak hajtani. Az eddigi tapasztalatok szerint ezt a fiatalok a legtöbb esetben betartják, és sokszor különböző közösségi terek kitakarítását, rendbetételét tűzik ki célul. Néhány példa az idei nyertes pályázatokból:
– A Topolyai Aktív Fiatalok nevű nem formális szervezet pályázatában arra fordított nagy figyelmet, hogy városunk lakói fel legyenek készülve bizonyos rendkívüli helyzetekre, mint amilyen például a Közép-Szerbiát sújtó árvíz volt. Ők a Topolya Napok keretében a kampány mellett egy extrémsport-napot tartanak.
– A kisbelgrádi Szabadúszó Művészek nem formális ifjúsági csoport tagjai a falujuk központjának rendbetételét tűzték ki célul, fásítani fognak, padokat helyeznek el, valamint rendbe hozzák a sportpályát és a játszóteret, hisz ez az egyetlen olyan hely, ahol a helyi fiatalok össze tudnak jönni.
A pályázat kiírásában volt egy olyan kitétel is, mely szerint a pályaműveknek a Szerbiát sújtó árvíz miatt humanitárius jelleggel kellett rendelkezniük. Ezt a fiatalok különböző módon oldották meg, adománygyűjtéssel, fásításhoz való facsemeték küldésével, könyvadománygyűjtéssel, jótékonysági sportrendezvények megszervezésével.
A lebonyolítás most kezdődött el, augusztus 12-től november 1-ig kell végrehajtani ezeket a projekteket, és közben a társulás munkatársai folyamatosan felügyelik, dokumentálják és segítik a kivitelezést. Emellett azt is megtudtuk, hogy minden pályázatról egy rövid, ötperces rövidfilm készül, amit utána promóciós célokra is fel lehet használni.