2024. május 19., vasárnap

A tíz hónapos Fatima egyedül menekült

Aggódik az ENSZ a menekültek számának növekedése miatt. A gyermekvédő szervezetek szintén aggódnak, mert egyre több kiskorú kényszerül elhagyni otthonát a szüleivel együtt.

A menekülés sok esetben rengeteg megpróbáltatással jár a gyermekek számára, sőt az is előfordult már, hogy a szüleik az úton elveszítették őket. Ez történt a tíz hónapos Fatimával is, akik egy lélekvesztőn érkezett nemrég Spanyolországba, illegális bevándorlók társaságában.

Szülei Marokkóban rekedtek, őt viszont valaki fölvitte a Földközi-tengeren Spanyolországba induló csónakra. Amikor a csoport partot ért, még a sokat próbált spanyol határőröket is meghatotta a történet. A kislányhoz azóta megérkezett az anyja, így a különös történet új fejezettel bővült, de nem ért véget, hisz életük menekültként az EU-ban még épphogy elkezdődött.

Az ENSZ a nyár elején még arról számolt be, hogy 2013-ban a menekültek száma már elérte az 51,3 milliót. A második világháború befejezése óta nem volt ennyi menekült a világon, mint tavaly. Számuk az idén több százezerrel gyarapodott, főként az Irakban, Szíriában és Kelet-Ukrajnában dúló harcok miatt.

Az utóbbi időben folyamatosan nő azoknak a kiskorúaknak a száma is, akik a szülők vagy kísérő nélkül indulnak el a nagyvilágba, illetve hagyják el hazájukat az ottani háború, káosz, nyomor, vagy a kilátástalanság miatt.

A tíz évnél fiatalabb, egyedül menekülő-utazó gyerekek még ritkák. Annál több van azonban azokból a 14 és 18 év közötti fiatalkorúakból, akik egyedül indultak útnak. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint tavaly – az Egyesült Államokat nem számítva – már több mint 25 000-en folyamodtak menekültstátuszért közülük. A 18 évnél fiatalabb menekülök többsége háború sújtotta országokat hagyott hátra: Afganisztánt, Dél-Szudánt és Szomáliát. Nagy részük Európába igyekezett.

Az Egyesült Államokban szintén megnőtt a kiskorú bevándorlók száma, ezért ez külön történet. Az USA és Mexikó határán (amerikai oldalon) 2013 októbere és 2014 júniusa között több mint 52 000, kísérő nélküli gyermeket fogtak el, tízszer annyit, mint 2009-ben. A kiskorúak főként Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból érkeznek.

A gyerekbevándorlás belpolitikai vitákat gerjesztett az Egyesült Államokban. Főleg azok után, hogy Barack Obama nemrég az egyedül menekülő gyerekek hazatoloncolásának felgyorsítását kérte a kongresszustól. Elhatározásának az lehet a magyarázata, hogy az USA elnökeként így akart üzenni a latin-amerikai szülőknek: ne engedjék el gyermeküket a veszélyes útra.