2024. május 2., csütörtök

Két éven belül új zsinagógánk lesz

Maglai Jenő: Legkésőbb 2015 tavaszán megkezdődik a Zsinagóga belterének felújítása is

A szabadkai Zsinagóga felújított nyugati szárnyánál tett látogatást szerdán Maglai Jenő, a város polgármestere. A munkálatokat a szabadkai Expres servis vállalat végezte, összesen több mint 19 millió dinárba került a beruházás. Még az idén megkezdődik a déli szárny felújítása, a beltéri munkálatok kezdése pedig legkésőbb tavaszra várható.

– Úgy gondolom, hogy sokan nem hittek abban, amikor tavasszal bejelentettem, hogy a nyár végére az épület nyugati szárnyának felújítási munkálatait is befejezik. Talán a legszebb szárnyat újították most fel. A köztársasági művelődési minisztérium, a tartományi művelődési titkárság, az SOS Zsinagóga alapítvány, a World Monuments Fund támogatásának köszönhetően – és az önkormányzat is hozzájárult a munkálatokhoz – valamivel több, mint 19 millió dinár értékű volt ez a beruházás. A több évtizede elhúzódó munkálatokon most végre látszik az előrelépés, és az, hogy a mostani önkormányzati vezetés komolyan veszi ezt a beruházást. Az elkövetkező egy, másfél évben szeretnénk pontot tenni ennek a beruházásnak a végére, vagyis teljesen befejezni a felújítást, kívül és belül is. Azt is tudni kell, hogy a jövő héten kiírjuk a déli homlokzat felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázatot, 17,5 millió dinár áll a rendelkezésre az önkormányzati költségvetésből és ha egy mód van rá, szeretnénk, hogy legkésőbb a jövő év tavaszáig befejeződjenek ezek a munkálatok is. Már most gondolkodunk azon, hogy az északi szárny felújításához, amely a nyugati mellett a legláthatóbb, a jövő évi önkormányzati költségvetésben irányozzunk elő anyagi eszközöket. Remélem, hogy köztársasági és tartományi támogatást is kapunk. A belső tér felújítási munkálataihoz szükséges tervdokumentáció elkészítésére már kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, napokon belül lezárul a pályázat. Remélem, hogy a belső térben legkésőbb jövő tavasszal megkezdődhetnek a munkálatok. Erre a magyar kormánynak köszönhetően kerülhet sor, 300 000 euró áll a rendelkezésünkre. Ha a mostani ütemben halad a munka, a szabadkai Zsinagóga 2016 nyarára teljes mértékben megújul. Rendeznünk kell viszont a használattal kapcsolatos hatásköröket, hiszen az épület az önkormányzat tulajdonában van, viszont, a telek, amin található, a hitközség tulajdona, de nagyon jó az együttműködésünk, minden bizonnyal alá tudunk írni egy megállapodást – emelte ki Maglai Jenő.

A polgármester hozzátette, óriási kihívás lesz ugyan, de az év végéig szeretné elkészíttetni azt a tervdokumentációt, amely a Zsinagóga előtti park rendezésére vonatkozik, a jövő évi költségvetésből ezt a területet is rendezni szeretnék.

Ami a felújított épület használatát illeti, Maglai kérdésünkre elmondta, elsősorban kiállítások kapnak majd helyet, de kisebb koncertek is. – Kulturális jelleget szeretnénk adni az épületnek, de a zsidó közösség temploma kell, hogy legyen elsősorban – mondta Maglai.

Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke kiemelte, szeretné, ha ez az energia kitartana a többi szárny felújítása esetében is. Hozzátette, örül annak, hogy a közösség végre újra használhatja majd a Zsinagógát a vallási szertartásokra is.